Categorized | Actualitate, Oradea

Parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului

Primăria Oradea a început reconfigurarea coridorului reprezentat de strada Barcăului, care va deveni un coridor verde delimitat de străzile Oneștilor și Ovidiu Densușeanu (şoseaua de centură), în cadrul programului de regenerare urbană.

Municipalitatea a achiziționat mai multe suprafețe de teren, care se aflau atât în proprietatea unor persoane juridice, cât și în proprietatea unor persoane fizice în scopul amenajării unei zone verzi extinse pentru locuitori.

În total, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar s-au achiziționat 17.926 mp de teren și trei imobile – toate clădiri proprietate privată, construite pe terenul municipiului Oradea.

Totodată, imobilul de pe strada Oneștilor la intrarea înspre Kaufland a fost expropriat pentru cauză de utilitate publică, în această zonă fiind amenajat un sens giratoriu, diferența de teren urmând să fie amenajată ca spațiu verde.

Primăria Oradea a semnat la începutul acestui an contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL, privind serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Coridorul verde din strada Barcăului”.

Prețul contractului de lucrări este de puțin peste 7,7 milioane lei fără TVA, din care 150 de mii de lei reprezintă proiectarea și 7,6 milioane de lei execuția lucrărilor.

Lucrările au început în iunie

Investiția urmează să fie finanțată din fonduri europene pe axa POR 4.2 privind îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea și regenerarea terenurilor dezafectate.

În prezent, întreaga suprafaţă de teren ocupată de depozite de fier vechi şi clădiri dezafectate a fost nivelată şi curăţată, fiind în curs pregătiri petru începerea lucrărilor.

„Realizarea acestui coridor verde este necesară deoarece, la nivelul străzii Barcăului, în timp, s-a constituit o zonă degradată, pe traseul fostei căi ferate şi a terenurilor adiacente acesteia, care la această dată nu mai sunt folosite pentru activităţile economice pe care le-au deservit.

Astfel, dorim înființarea în acest perimetru a unui parc public atractiv, dotat cu terenuri de sport, spații de joacă, alei pietonale, foișoare, destinate atât locuitorilor zonei, cât și celor aflați în trecere.

Lucrările de pregătire a amplasamentului prin demolarea edificatelor au început în cursul lunii iunie, această zonă de agrement de pe strada Barcăului în suprafață de 3,8 hectare urmând să devină coridorul verde al cartierului Ioşia, cu zone de relaxare și de petrecere a timpului liber”

a spus viceprimarul Florin Birta.

La finalul anului trecut, Primăria Oradea, prin Direcția Tehnică, finaliza amenajarea intrării la sonda Transgex și postul TRAFO, situate între străzile Zarandului și Barcăului. Amenajarea a constat în realizarea unui acces și a unei platforme asfaltate până în fața sondei și a punctului TRAFO.

În cadrul unui proiect de responsabilitate socială, cele două suprafețe din jurul acestora au fost amenajate printr-un parteneriat dintre o societate publică și una privată. Astfel, Compania de Apă s-a ocupat de amenajarea  terenului ca spațiu verde cu gazon, arbori, arbuști și sitem de irigare.

Înainte de a intra în programul de regenerare urbană al Primăriei,  această zonă era doar un teren viran cu puncte de colectare a fierului vechi, frecventate de către oamenii străzii, fapt care dădea întregii zone un aspect neîngrijit.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult