Categorized | Oradea

Parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului

Primăria Oradea a început reconfigurarea coridorului reprezentat de strada Barcăului, care va deveni un coridor verde delimitat de străzile Oneștilor și Ovidiu Densușeanu (şoseaua de centură), în cadrul programului de regenerare urbană.

Municipalitatea a achiziționat mai multe suprafețe de teren, care se aflau atât în proprietatea unor persoane juridice, cât și în proprietatea unor persoane fizice în scopul amenajării unei zone verzi extinse pentru locuitori.

În total, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar s-au achiziționat 17.926 mp de teren și trei imobile – toate clădiri proprietate privată, construite pe terenul municipiului Oradea.

Totodată, imobilul de pe strada Oneștilor la intrarea înspre Kaufland a fost expropriat pentru cauză de utilitate publică, în această zonă fiind amenajat un sens giratoriu, diferența de teren urmând să fie amenajată ca spațiu verde.

Primăria Oradea a semnat la începutul acestui an contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL, privind serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Coridorul verde din strada Barcăului”.

Prețul contractului de lucrări este de puțin peste 7,7 milioane lei fără TVA, din care 150 de mii de lei reprezintă proiectarea și 7,6 milioane de lei execuția lucrărilor.

Lucrările au început în iunie

Investiția urmează să fie finanțată din fonduri europene pe axa POR 4.2 privind îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea și regenerarea terenurilor dezafectate.

În prezent, întreaga suprafaţă de teren ocupată de depozite de fier vechi şi clădiri dezafectate a fost nivelată şi curăţată, fiind în curs pregătiri petru începerea lucrărilor.

„Realizarea acestui coridor verde este necesară deoarece, la nivelul străzii Barcăului, în timp, s-a constituit o zonă degradată, pe traseul fostei căi ferate şi a terenurilor adiacente acesteia, care la această dată nu mai sunt folosite pentru activităţile economice pe care le-au deservit.

Astfel, dorim înființarea în acest perimetru a unui parc public atractiv, dotat cu terenuri de sport, spații de joacă, alei pietonale, foișoare, destinate atât locuitorilor zonei, cât și celor aflați în trecere.

Lucrările de pregătire a amplasamentului prin demolarea edificatelor au început în cursul lunii iunie, această zonă de agrement de pe strada Barcăului în suprafață de 3,8 hectare urmând să devină coridorul verde al cartierului Ioşia, cu zone de relaxare și de petrecere a timpului liber”

a spus viceprimarul Florin Birta.

La finalul anului trecut, Primăria Oradea, prin Direcția Tehnică, finaliza amenajarea intrării la sonda Transgex și postul TRAFO, situate între străzile Zarandului și Barcăului. Amenajarea a constat în realizarea unui acces și a unei platforme asfaltate până în fața sondei și a punctului TRAFO.

În cadrul unui proiect de responsabilitate socială, cele două suprafețe din jurul acestora au fost amenajate printr-un parteneriat dintre o societate publică și una privată. Astfel, Compania de Apă s-a ocupat de amenajarea  terenului ca spațiu verde cu gazon, arbori, arbuști și sitem de irigare.

Înainte de a intra în programul de regenerare urbană al Primăriei,  această zonă era doar un teren viran cu puncte de colectare a fierului vechi, frecventate de către oamenii străzii, fapt care dădea întregii zone un aspect neîngrijit.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult