Categorized | Oradea

Oradea vrea să calce pe urmele Clujului. Măsuri pentru dezvoltarea sectorului IT

Pentru a menține ritmurile de creștere economică ridicate, administrația orădeană vrea să susțină politici publice care să dezvolte orașul cu alte resurse complementare industriei. Un domeniu important este cel al dezvoltării IT, unde există rezerve de dezvoltare importante.

Primarul Ilie Bolojan a spus marți, 23 iulie 2019, într-o conferință de presă că pentru a dezvolta sectorul IT este nevoie de componente precum clădiri de birouri de categoria A unde firmele IT să se localizeze, oameni talentați care să lucreze în sectorul IT și idei și proiecte care să fie competitive pe această piață.

În completarea planului de urbanism de centru protejat, care a fost realizat și urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în cursul lunii august, Primăria lucrează la un plan de dezvoltare a unor clădiri de birouri în zona centrală, atât în centrul istoric, cât și în imediata vecinătate a acestuia, cu regim de înălțime mai mare, cu suprafețe de 5 până la 10 mii metri pătrați, a arătat primarul Ilie Bolojan.

În acest sens, Primăria a identificat mai multe amplasamente care ar intra în acest nou proiect. Aceste amplasamente sunt: actualul spital de lângă magazinul Crișul, fosta baza Voința partea din spatele parcării care urmează să se realizeze, fostul sediul al Termoficării Oradea pe strada Ep. Mihai Pavel, spațiul situat la colțul străzii Sucevei cu strada Horea, clădirea Penitenciarului Oradea, zona dintre strada T. Moșoiu cu Mihai Viteazul, actualul sediu al firmei RER, care anul viitor va fi eliberată.

„Adunând suprafețele totale ale acestor amplasamente, am obține o suprafață de aproximativ 5-7 ha de terenuri care sunt la dispoziția orașului, pe care ne propunem să le promovăm ca viitoare amplasamente pe care dezvoltatorii imobiliari să realizeze clădiri de birouri în zona centrală.

Credem că în felul acesta creăm condiții să încurajăm dezvoltarea unor clădiri de birouri, astfel încât Oradea să fie mult mai atractivă pe partea de servicii financiare și nivelul de salarizare care se plătește în sectorul IT să aducă un plus de calitate a vieții celor care lucrează în acest sector”

a declarat Ilie Bolojan.

Pentru elevi și studenți

În ceea ce privește componenta de resurse umane, directorul economic al Primăriei Municipiului Oradea, Eduard Florea a menționat că municipalitatea a inițiat mai multe măsuri cu scopul de a crește gradul de interacțiune din domeniul IT și mediul de afaceri.

La nivel liceal, în cursul lunii ianuarie, a fost organizată o întâlnire la care s-a prezentat programul profesorilor de informatică și directorilor de școli, după care elevii au primit un formular de cerere pentru înscriere în cadrul programului. În prezent, în program sunt înscriși 31 de elevi de la 8 unități de învățământ.

S-a întocmit o listă cu firmele din sectorul IT care sunt dispuse să facă prezentări în cadrul școlilor din Oradea, după care au fost întâlniri organizate la nivelul fiecărei școli.

La nivel universitar, Primăria Oradea are în vedere sprijinirea studenților care vin în Oradea la specializări pe domeniul IT, prin decontarea serviciilor de cazare și masă.

Au avut loc întâlniri cu reprezentanții universităților din muncipiu, iar în urma discuțiilor s-a convenit să existe o decontare semestrială: decontarea către studenți se va face direct de către Primărie, serviciile de masă vor fi decontate probabil prin tichete de masă, acordate studenților pe perioada de activitate școlară, minus vacanțe școlare și weekenduri.

 

În același timp, studenți au obligația de a efectua practică sau chiar să se angajeze în domeniu, în Oradea sau zona Metropolitană.

În ceea ce privește interesul firmelor legat de această inițiativă, în luna aprilie s-a publicat anunțul de intenție, la care în prima fază au răspuns în mod favorabil 8 firme, companii care și-au arătat interesul față de acest program. În urma unei întâlniri cu aceștia au fost selectate 6 companii, iar în prezent proiectul se află în faza de definitivare a actului constitutiv.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult