Categorized | Cultură

„Impresii din Mongolia Interioară”, o expoziție de la care nu trebuie să lipsiți!

Sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” (Cetatea Oradea, Corp B, etaj I), din cadrul Muzeului, vor găzdui, din 8 august 2019, expoziția lui Nagy Lajos, un reputat artist fotograf din Târgu Secuiesc.

Fotografiile expuse au fost realizate recentehnică și Artă Fotografic de către artist, cu ocazia unei deplasări efectuate în Mongolia Interioară din China. Nagy Lajos se numărără printre cei 15 artiști fotografi de top ai Lumii, având printre altele și cea mai mare distincție FIAP din lume.

Artistul fotograf a fost atras de fotografie de mic copil. „Primul aparat foto l-am primit în 1957 din Ungaria, o camera bachelit form 6/ 9-Utitars. Fotografierea a devenit la început un hobby în 1961, când am învăţat partea tehnică, adică modalităţi de a procesa fotografiile şi tot ce ţine de munca de laborator. Fiind pasionat de artele vizuale, am studiat artele plastice şi arta fotografică, stilurile fotografice, compoziţie etc. Am început să particip la concursuri naţionale şi internaţionale de fotografie începând cu anii ’80, iar în prezent am peste 20.000 de acceptări şi peste 2.000 de premii la saloanele naţionale şi internaţionale de artă fotografică” afirmă Nagy Lajos.

Pentru meritele sale internaționale Federația Internațională de Artă Fotografică a răsplătit activitatea artistului cu cea mai mare distincție EFIAP/d3 iar Photographic Society of America cu titlul de Maistru PSA. Este membru a unor Organizaţii fotografice renumite ca AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din Romania) din anul 1986, MFVSZ (Magyar Fotoművészek Világszövetsége-Hungary) din anul 2002, PSA (Photographic Society of America) din 2003, DVF (Deutsche Verband fuer Fotografie-Germany) din 2005 şi GPU (Global Photographic Union) din 2008, iar din 2015 ISF (Images sans Frontiere-Franţa), RPS (Royal Photographic Society-Anglia) si in PSS (Photographic Society of Singapore), membru cu distincția de medalie de aur.

Din lucrările sale au fost organizate peste 80 de expoziţii în România, Ungaria, Italia şi alte ţări din Europa. Primul lui album fotografic a fost publicat în anul 2000 sub titlul „Impressions” iar al doilea in anul 2017 sub titlul „Așchii de imagini din Curbura Carpaților”. Pentru activitatea sa în anii 2010 şi 2011 AAFR i-a acordat titlul „Fotograful Anului”, iar MFVSZ, din Ungaria, același titlul în anii 2014, 2015 și 2016. În 2018 pentru activitatea fotografica i s-a decernat titlul „Artist Emerit” (Életműdíj).

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 08 august 2019, ora 17:00, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei. Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar momentele muzicale vor fi oferite de artiștii  formației „Duo Varadiensis” Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă).

Expoziția artistului fotograf Nagy Lajos intitulată „Impresii din Mongolia Interioară” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe 3 septembrie 2019, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (luni închis).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult