Categorized | Cultură

TIFF 2019 vine la Oradea cu Heidi, La Gomera, MO, Arest, Moromeții 2 și Parking!

La cea de-a doua ediție, TIFF va continua să-i răsfețe pe iubitorii filmului românesc cu proiecții, noutăți și întâlniri surpriză, desfășurate în mai multe spații în Oradea. Între 6 și 8 septembrie, cinefilii vor avea șansa de a urmări pe marele ecran cele mai așteptate povești ale anului, chiar înainte de lansarea lor oficială în cinema. Titlurile momentului vor fi prezentate chiar de autorii și protagoniștii lor, invitați la eveniment pentru a răspunde întrebărilor și pentru a povesti detalii din culise.

În premieră în România, se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu. „Heidi” îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul Gheorghe Visu, în rolul unui polițist în pragul pensionării, pornit în căutarea unor tinere dispuse să depună mărturie într-un caz de crimă organizată.

 

Cinefilii îl vor întâlni pe îndrăgitul actor la proiecția-eveniment din 8 septembrie, la Filarmonica din Oradea, unde în prima zi de festival se va vedea și „La Gomera”, filmul anului, propunerea României pentru nominalizare la Oscar 2020. Cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu va sosi la Oradea însoțit de actorul George Piștereanu, prezent la discuția cu publicul, după proiecție.

După ce au strălucit pe covorul roșu la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, unde „MO” a fost prezentat în Competiția Oficială, actrița Dana Rogoz și regizorul Radu Dragomir vor veni la Oradea pentru a vorbi despre filmul provocator care aduce din nou în atenția publică fenomenul #metoo.

O poveste despre compromisuri și decizii finale în viața de cuplu îi va impresiona pe orădeni pe 6 septembrie. Nu vor lipsi de la întâlnirea cu ei actorul Cristian Popa, unul dintre protagoniștii „Monștri.”, și  Marius Olteanu, regizorul filmului, recent premiat cu Golden Mimosa la Herceg Novi, în Muntenegru.

Tot înainte de premiera filmului în cinema, la TIFF Oradea va rula și „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, invitat la proiecție pentru a vorbi despre povestea arhitectului (Alexandru Papadopol) închis în aceeași celulă cu un colaborator al Securității (Iulian Postelnicu).

Proiecția în aer liber a celui mai urmărit film al anului va oferi publicului o a doua ocazie de a-l întâlni pe Gheorghe Visu. Îndrăgitul actor va urmări „Moromeții 2” alături de cinefilii orădeni, pe 8 septembrie, la Cetate.

Tot aici va rula și „Parking”, cel mai recent lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, prezent la discuția despre filmul care a avut premiera absolută în deschiderea TIFF Cluj și a emoționat publicul cu o poveste de iubire româno-spaniolă, inspirată din romanul ,,Apropierea”, scris de Marin Mălaicu-Hondrari.

Despre un subiect foarte sensibil, „Emigrant Blues”: Un road movie în 2 1/2 capitole este documentarul original inspirat de poveștile românilor plecați la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan. Fenomenul migrației este abordat și în „Nu e nimeni acasă”, documentarul realizat de jurnaliștii Andrei Udișteanu și David Muntean pentru Recorder.ro, care urmărește ultimele zile petrecute în România de o familie cu doi copii pregătită să emigreze în Marea Britanie.

Viaţa unui emigrant întors acasă pare însă fără soluţii pentru protagonistul filmului „Învierea domnului Constantin” (r. Cornel Brad), pe care soția îl declară decedat înainte ca acesta să revină în țară.

 

Iubitorii filmelor documentare vor urmări la Oradea și „Jurnalul familiei –Escu”, o analiză a modului în care istoriile individuale se suprapun peste istoria colectivă a românilor. Regizorul Șerban Georgescu caută răspunsuri împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase, Theodor Paleologu și Vintilă Mihăilescu, utilizând imagini din arhive personale.

Biletele pentru TIFF Oradea 2019 vor fi disponibile în curând pe tiff.eventbook.ro sau pe TIFF Official APP, aplicația care va conține programul ediției și va asigura, totodată, accesul rapid în spațiile de proiecție. Aplicația poate fi descărcată în forma ei nouă din App Store și Google Play Store.

TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea. Programul complet va fi disponibil în curând pe oradea.tiff.ro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult