Categorized | Oradea

Palatul Apollo, de pe Republicii, scapă de o parte din schele!

O parte din schelele de pe fațada spre strada Republicii a Palatului Apollo au fost demontate. Lucrările de reabilitare sunt executate de Constructorul Sălard, valoarea investiției este de aproape 2,9 milioane de lei, clădirea urmând să fie reabilitată în întregime până la sfârșitul anului.

Palatul este situat în zona centrală a municipiului Oradea, pe str. Republicii nr.12-12A, având două faţade, una spre str. Republicii, cea mai bogat decorată şi cealaltă spre str. Mihai Eminescu, mai simplă. Faţadele au elemente preluate din stilurile Empire sau Biedermeier, manieră ornamentală întâlnită în aceeaşi perioadă la Viena, Berlin sau Budapesta.

Construcţia lui a început în anul 1912 fiind ridicat după planurile arhitectului Rimanóczy-junior, prima parte a construcţiei chiar de către el, iar după moartea sa de către inginerul-arhitect Krause Tivadar, până în 1914 la terminarea lucrării.

„Palatul îmbină într-un elegant mod secessionul berlinez cu heraldica de tip Empire german. O clădire cu o impresionantă ornamentică: stucaturi, statuete şi feronerie.

La ultimul nivel al palatului au fost de la început concepute spaţii ce se pretau la a fi ateliere de pictură, fiind marcate prin existenţa unor ferestre iluminatoare imense; ele sunt şi astăzi atelierul de lucru al câtorva reputaţi artişti plastici ai urbei”

se afirmă pe site-ul oradea.travel.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult