Categorized | Sanatate

Cancerul a devenit principala cauză de deces în țările dezvoltate!

Cancerul a devenit principala cauză a deceselor înregistrate în țările dezvoltate și ar putea ocupa primul loc și în topul mondial al mortalității în următoarele decenii, dacă se continuă tendințele actuale, potrivit Reuters. Totuși, trebuie precizat că rata brută de mortalitate a scăzut la mai mult de jumătate în ultimii 70 de ani (de la 19,5 persoane la mia de locuitori în 1950-1955 la 8,3 în 2010–2015).

În prezent, maladiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial în rândul adulților de vârstă mijlocie (40% din total), însă, în țările dezvoltate, locul acestora a fost luat de cancer, potrivit unor studii publicate marți în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Potrivit celor două studii, în țările dezvoltate, cancerul ucide de două ori mai multe persoane decât maladiile cardiovasculare.

„Datele noastre arată că, în 2017, cancerul a fost a doua cea mai întâlnită cauză de deces la nivel global, cu 26% dintre morți. Dar, pe măsură ce cazurile de maladii cardiace scad, cancerul ar putea deveni principala cauză de deces la nivel mondial, în doar câteva decenii”

a spus Gilles Dagenais, profesor la Universitatea Laval din Quebec, Canada, unul dintre coautorii studiilor.

În 2017, dintr-un total de 55 de milioane de decese înregistrate la nivel mondial, 17,7 milioane au fost provocate de maladii cardiovasculare, printre care se numără insuficiența cardiacă, angina pectorală și infarctul.

Aproximativ 70% dintre toate cazurile de maladii cardiace și decese cauzate de acestea sunt rezultatul unor factori de risc asupra cărora se poate interveni, precum hipertensiunea arterială, un nivel crescut al colesterolului, alimentația, fumatul.

În țările dezvoltate, numărul persoanelor diagnosticate cu maladii cardiace a scăzut dramatic în ultimele decenii, după ce au devenit comune tratamentele cu statine – pentru reglarea nivelului de colesterol – și cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Echipa profesorului Dagenais spune că rezultatele cercetărilor lor arată că numărul mai mare de decese provocate de maladiile cardiovasculare înregistrat în țările sărace și în curs de dezvoltare poate fi o consecință a unui sistem de sănătate publică deficitar (condiții de spitalizare și tratament medicamentos).

Cercetările au fost efectuate în cadrul studiului Prospective Urban and Rural Epidemiologic (PURE), publicat în The Lancet și prezentat la un congres al Societății de Cardiologie Europene de la Paris. Țările monitorizate au fost Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaysia, Pakistan, Palestina, Filipine, Polonia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Suedia, Tanzania, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Zimbabwe.

This post was written by:

- who has written 4361 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult