Categorized | Cultură

Printuri de mari dimensiuni, marca Rékasi Attila, la galeria foto din Cetatea Oradea!

Galeria „Ștefan Vilidár István” din Cetatea Oradea a pregătit pentru publicul vizitator și pentru turiști expoziția personală a artistului fotograf Rékasi Attila din Derecske, Ungaria, intitulată „Un sfert de secol” și alcătuită din 25 de fotografii de mari dimensiuni, realizate într-o abordare artistică deosebită.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 29 septembrie, la ora 18.00, în prezența artistului fotograf. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele celor două organizații fotografice din Oradea iar lucrările expuse vor fi prezentate de criticiul de artă dr. Ramona Novicov (în limba română) și istoricul cultural Tavaszi Hajnal (în limba maghiară). Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul formației „Duo Varadiensis” Thurzó Sándor József (violă) și artistul fotograf Radui Elemér-Szabolcs, membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”.  La festivitatea de înaugurare a expoziției va fi prezent și va lua cuvântul domnul Bakó István primarul orasului Derecske din Ungaria.

Artistul fotograf maghiar Rékasi Attila va aniversa, în perioada 2019-2020, un sfert de secol al carierei profesionale. S-a născut la Derecske (HU), inspirându-se din tradițiile fotografiei din Debrecen, a construit lumea lui vizuală, care l-a condus spre o abordare a artei plastice. Lucrările sale sunt adesea denumite lirice, din cauza utilizării blânde a culorii și datorită lumii misterioase a montajelor.

În cei 25 de ani de activitate a participat cu lucrările sale la mai multe expoziții de artă fotografică și plastică în Ungaria cât și în străinătate. Este posesorul a 13 premii naționale și internaționale. Creațiile sale sunt păstrate în mai multe colecții publice. Este membru în biroul de conducere al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria și membru fondator al Uniunii Artiștilor Plastici Caffart (HU), respectiv a Comunității Creative de Artă Plstică „eNRA” din Kosice (SK).

În cadrul expoziției intitulată „Un sfert de secol”, prezentată la Oradea, vor fi expuse cele mai reușite creații, sub formă de printuri de mari dimensiuni.

„Va fi o expoziție a perioadelor de spații descoperite, spații create, care sunt grotești, pe lângă formele lor distinctive, ele sunt ironice în tonul lor și în conceptul lor diferite de  fotografia tradițională. Totuși în operele mele apar semne ale unei viziuni a criticii sociale contemporane”

susține Rékasi Attila.

Organizată în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și al Primăriei orașului Derecske, expoziție va rămâne la dispoziția publicului până la data de 11 octombrie 2019. Va putea fi vizitată gratuit, între orele 08.00 – 20.00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult