Categorized | Educatie

Ar fi benefică reducerea numărului de ore la clasă?

Parlamentul a votat luna aceasta un proiect de lege care prevede scăderea numărului de ore la aproximativ 20. În Bihor șeful Inspectoratului spune că așteaptă să vadă varianta finală a proiectului în timp ce unii directori spun că este o măsură bună dar doar dacă va fi dublată de schimbarea programei. Sindicaliștii se tem că vor fi dați afară oameni.

Să tai din pix numărul de ore de la clasă nu pare un lucru complicat. Ce va declanșa însă acest lucru, mai ales fără alte măsuri conexe, este altă poveste.

Reducerea numărului de ore nu este o idee nouă doar că, aproape toți factorii de decizie din sistem, susțin că fără alte măsuri conexe, cum ar fi modificarea programei, ea ar fi dezastruoasă.

„Nu este o idee nouă. A trecut de Senat dar mai este până să ajungă a fi pusă în practică. Părinții cer acest lucru de multă vreme și s-au mai operat reduceri, spre exemplu la liceele vocaționale. Când vom avea varianta finală vom putea să ne pronunțăm mai bine pe acest subiect”

a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Alin Novac-Iuhas.

Noua directoare a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” susține că măsura ar putea fi bună dar „dacă s-ar lucra un pic la programă”.

Nici directorul de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” nu crede că este o idee rea.

„Lucrurile în ceea ce privește numărul de ore au fost bine reglementate până în urmă cu câțiva ani când au început să intervină tot felul de reformiști. La clasa a VII-a sunt 31 de ore pe săptămână ceea ce este foarte mult. Sunt acolo discipline care pur și simplu nu au ce căuta. La clasele V-VI, 25-26 de ore ar fi foarte bine, la clasa a VII-a ar fi bune 28 de ore iar la liceu 29-30.

Pentru asta însă ar trebui ca la Ministerul Educației să vină persoane capabile și nu să ne ducem, așa cum se întâmplă de câțiva ani, spre o centralizare excesivă a educației. Măcar 30% dintre ore ar trebui să le stabilească școlile, pentru că nu există două licee la fel în aceeași localitate, d-apoi în toată țara.

Din păcate, am avut ocazia să discut cu mulți directori, chiar și de dinainte de 1989, care spuneau că centralismul de azi este mai mare decât cel de pe timpul lui Ceaușescu”

a declarat directorul Florin Nicoară.

Frică de concedieri

De cealaltă parte, sindicaliștii susțin că modificarea prin care numărul de ore la clasă va fi redus va duce la concedierea a 25.000 de cadre didactice, aceștia subliniind că e necesar ca aplicarea legii să fie amânată până la implementarea unor măsuri suplimentare, pentru a evita un conflict de amploare.

„Modificarea numărului de ore din planurile cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar și pe elevi . Poate fi utilă sistemului de învățămât numai dacă va fi însoțită de alte măsuri absolut obligatorii. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că, după promulgarea acestei legi de către Președintele României, trebuie emisă o Ordonanță de Urgență prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acesteia până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizăm că există riscul major de declașare a unui conflict de amploare în învățământul preuniversitar”

se afirmă într-un comunicat.

Pentru ca aceste măsuri să nu aibă impact negativ, sindicaliștii spun că este necesară modificarea programele școlare, fără ea elevii vor avea de suferit întrucât programa, și așa sufocantă, va trebui comprimată.

O altă măsură necesare este reducerea numărului de elevi la clasă, pentru îmbunătățirea calității actului educațional, precum și implementarea programului „Școală după școală” de care să beneficieze toți elevii, pentru a fi sprijiniți la realizarea temelor și, totodată, supravegheați, în condițiile în care tot mai multe familii nu au timpul necesar pentru aceste activități.

O altă măsură care ar trebui introdusă ar fi programul gratuit „O masa caldă” care va asigura elevilor confortul de pentru a face față provocărilor din timpul zilei.

Conform Edupedu, în prezent, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult