Categorized | Oradea

Generația Tech Oradea i-a reunit pe cei care construiesc local mișcarea de digitalizare!

Ceremonia de deschidere a programelor de specializare Generația Tech Oradea a avut loc marți, 5 noiembrie 2019, în compania celor care susțin local mișcarea de digitalizare a orașului. În jur de 150 de tineri de 15-24 ani, participanți la program, reprezentanți ai municipalității și membrii ai mediului antreprenorial local interesat de digitalizare, au salutat împreună începerea programului dezvoltat de Digital Nation.

Inițiativa este una în premieră în România, programul urmărind formarea unor noi generații de specialiști digitali care să răspundă nevoilor curente ale pieței forței de muncă. Peste 450 de tineri orădeni au răspuns apelului Generația Tech, înscriindu-se la una din cele două specializări gratuite de 12 luni propuse de comunitate. Ce i-a atras pe tineri în număr așa mare? Formatul cu care vine Digital Nation, descris de cei de la Google.org ca un model de „educație disruptivă”.

Programele Generația Tech le propun participanților un regim de învățare aplicată, în ritm accelerat, folosind instrumente online care le sunt deja familiare tinerilor nativi digitali. Dezvoltarea are loc pe platforme online, din fața calculatorului, unde participanții învăță direct aplicat, sub îndrumarea mentorilor din toată țara.

Metodologia Digital Nation folosește totodată și dinamica de grup și interacțiunile fizice, în vederea susținerii ritmului și a interesului în rândul celor înscriși. Participanții la program au, în paralel, acces și la meetups și evenimente în orașul de reședință, puncte de interacțiune dezvoltate pentru a da coeziune mișcării digitale și pentru a menține momentumul dezvoltării pe plan local.

Abordarea Digital Nation, de altfel, implică antrenarea tuturor actorilor locali în vederea construirii de impact și producerii de valoare pe plan local. Cele două specializării din primul an de program, Digital Skills și Learn to Code, au fost dezvoltate pornind de la nevoile actuale de specializare ale business-urilor locale, curricula comunității fiind adaptată continuu pentru a răspunde cererii de pe piață.

 

Dincolo de mediul antreprenorial, Generația Tech beneficiază și de susținerea municipalității locale și a asociațiilor non-guvernamentale, care își alocă resursele în direcția inspirării tinerilor către un parcurs digital pentru viitor.

„Vom amenaja un hub în centrul orașului Oradea”

 

Festivitatea de deschidere a început la ora 19.30 și s-a bucurat de prezența viceprimarului Florin Birta și a lui Dan Oros, director de marketing la Google România.

Florin Birta a vorbit despre proiectele prin care municipalitatea încurajează IT-ul, cum este „Realizează-te în Oradea” prin care oferă burse şi bani elevilor şi studenţilor care aleg o facultate din domeniul IT și despre avantajele digitalizării implementate de Primărie, cum ar fi debirocratizarea, reducerea cozilor de la ghișee și îmbunătățirea relației cu cetățenii.

„Suntem între Cluj-Napoca și Timișoara, centre care au început de mult să susțină IT-ul, și trebuie să îi prindem din urmă”

a spus viceprimarul.

Surpriza cea mai plăcută a fost apariția și discursul directorului de marketing la Google România. Un tânăr din Marghita care vine de câteva ori pe an în Oradea și care este, conform fondatorului Digital Nation, Paul Apostol, dovada clară că munca şi ambiţia, plus cunoștințele, care pot fi dobândite oriunde, pot face diferența.

„Eu sunt din Marghita și Oradea îmi este foarte aproape de suflet. Văd în fiecare an cum se dezvoltă orașul și mă bucur că face pași importanți și în IT. Trebuie să știți că astăzi, majoritatea joburilor necesită sau vor necesita competențe digitale și de aceea este foarte bună implicarea voastră.

Apoi, veți lucra în echipe și eu cred cu tărie că fiecare dintre noi este media celor 5 oameni cu care petrece cel mai mult timp. Mă bucur că veți cunoaște oameni noi și veți experimenta lucruri noi. Îmi doresc să faceți din Oradea un oraș cât mai fain pentru că eu, de câte ori vin acasă, mă minunez de cum evoluează acest oraș”

a spus Dan Oros, printr-un apel video proiectat în fața sălii.

Conform fondatorului Digital Nation, Paul Apostol,

„programul începe cu partea de mentorat unde specialiști de la București îi vor ajuta pe tineri să se perfecționeze, apoi venim cu o parte de proiecte în care invităm companiile locale și regionale din Bihor să se alăture și să dea microproiecte către echipele pe care noi le formăm, astfel încât ele să lucreze, practic și aplicat, pe nevoia din piață. Este un program în premieră în România, se întâmplă acum în Neamț, Alba și Bihor și vrem să îl extindem de anul viitor și în alte regiuni.

Programul se va repeta în fiecare an, în 2019, în Bihor, vom aduce noi specializări. Vrem ca Oradea să fie unul din centrele de tehnologie și digitalizare în care oamenii învață, dobândesc abilități și aplică în proiecte locale și naționale. Încercăm să mulăm programele pe necesarul din regiune.

Stăm de vorbă cu companii și în funcție de ce softuri sunt acolo, încercăm să ne adaptăm. Nu este atât de important programul cât abilitatea și dexteritatea pe care tinerii o vor dobândi lucrând pe un obiectiv practic. Vom amenaja un hub în centrul orașului Oradea, la care vor avea acces tinerii din program, antreprenorii și companiile locale.

Important este să se întâlnească și să discute unii cu alții. Pentru primul an, finanțarea este de 700 de mii de euro, iar finanțarea alocată regiunii este susținută de Google, printr-un grant de jumătate de milion de dolari”.

Proiectul Generația Tech este realizat cu susținerea Google.org și a Ministerului Educației Naționale. Orașele participante în primul an de program, 2019/2020, sunt Alba Iulia, Oradea și Piatra Neamț.

Digital Nation este o organizație care desfășoară programe naționale de digitalizare prin formare avansată și antreprenoriat.

În zona de formare, Digital Nation organizează programe online de 12 luni, în care participanții intră într-un parcurs de formare accelerată, au acces la mentori specialiști, la resurse teoretice și au ocazia  dezvoltării de competențe în cadrul unei echipe pre-selectate. După programele de mentorat, absolvenții intră în Digital Incubator, unde creează prototipuri de tehnologie în startupuri sau intră în proiecte de cercetare.

 Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult