Categorized | Internaţional

Sancțiunile UE și ale SUA nu vor mai avea efect. Rusia își extinde rețeaua de gaz!

În curând Rusia va face tot ce va dori cu țările din jurul ei. Sancțiunile Europei și ale SUA nu vor mai conta nici cât o ceapă degerată în economia ei, odată ce conectarea prin gazoducte cu Turcia și China va fi finalizată. Cea cu China (Power of Siberia), a fost inaugurat luni, 2 decembrie 2019.

Rusia a inaugurat oficial luni primul său gazoduct către China dintr-un număr de trei proiecte importante în Eurasia care urmează să devină operaționale în următoarele luni și care îi va consolida poziția de cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jingping au inaugurat, prin video-conferință, gazoductul denumit Puterea Siberiei (Power of Siberia), care, cu o lungime de 3.000 de kilometri, conectează zăcămintele de gaze naturale din Siberia de Est cu frontiera ruso-chineză, de unde vor fi preluate de sistemul de conducte chinez. Livrările au început luni, imediat după inaugurare.

Gazoductul reprezintă o consolidare a relațiilor dintre cele două puteri, pe fondul competiției geostrategice tot mai accentuate cu Vestul. Analiștii numesc proiectul energetic al Moscovei drept cel mai important de la colapsul Uniunii Sovietice încoace.

Totodată, în ianuarie, Rusia va lansa oficial și gazoductul Turkstream, care va livra gaze naturale către Turcia ocolind Ucraina, urmând ca ulterior la mijlocul lui 2020 și gazoductul Nord Stream 2, prin Marea Baltică, să devină operațional. Nord Stream 2 a devenit un motiv de dispută în interiorul alianței nord-atlantice, Donald Trump avertizând că prin acest gazoduct Germania va deveni „captivă” Rusiei.

Gazoductul va dubla volumul de gaze naturale rusești livrate în Germania.

„Rusia nu doar crează noi fluxuri de venit, dar își diversifică pariurile și își consolidează poziția strategică”

spune Andrew Hill, analist în domeniul energiei la S&P Global.

Totodată, contractul de aprovizionare pe 30 de ani, semnat în 2014, prevede că Rusia trebuie să livreze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual când gazoductul va deveni complet operațional în 2025. Livrările sunt estimate genereze venituri de peste 400 de miliarde de dolari pentru Rusia.

Într-o vizită la Moscova săptămâna trecută, vice-ministrul de externe al Beijingului, Le Yucheng, a spus că gazoductul va impulsiona cooperarea dintre cele două țări și le va permite să își completeze reciproc avantajele pentru strategia lor de revitalizare națională.

Cele 38 de miliarde de metri cubi de gaze reprezintă aproximativ 10% din consumul total de gaze naturale ale Chinei. Costul total al construcției gazoductului se ridică la 55 miliarde de dolari.

China mai urmează să finalizeze în 2022-2023 un alt gazoduct care va lega Shanghai, unul din cele mai mari metropole chineze, de frontiera ruso-chineză și implicit de gazoductul Puterea Siberiei.

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult