Categorized | Cultură

Expoziție foto în Cetatea Oradea: despre frumusețea bisericilor grecești!

Sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” (Corp B, etaj I), din cadrul Muzeului, vor găzdui expoziția personală a artistului fotograf grec Ioannis Lykouris. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 7 decembrie, la ora 11.00, în prezența autorului.

Expozantul s-a născut în Atena. A terminat Facultatea de Drept din Atena și a obținut masteratul în drept civil și comercial la Sorbona (Paris). Azi, Ioannis Lykouris muncește ca avocat în Pireus și este deputat consilier la Hellenic Post SA. A început să facă fotografii foarte devreme. La 12 ani s-a înscris în Societatea de Fotografie Elenă, devenind cel mai tânăr membru.

Din 1993 este membru al Consiliului Administrativ al Societății de Fotografie Elene și din 1997 este ofițer de legătură FIAP pentru Grecia. În 2010 a devenit membru al comitetului de conducere FIAP, iar un an mai târziu și-a asumat responsabilitatea pentru conducerea serviciului bienal FIAP și pentru postul de vice-președinte al Societății de Fotografie Elenă.

Creează diaporame acompaniate de propria muzică și îi place fotografia de peisaj, portret și fotojurnalism. În ultimii ani face în special fotografie de nud, dându-le modelelor sale forme grafice, dincolo de formele propriu-zise ale trupului.

A călătorit în toată lumea, în special în zone greu accesibile, precum: Papua-Noua Guinea, Borneo, Tasmania, Iran, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tibet, Eritrea, Namibia, Libya, Bolivia și Insulele Galapagos. Fotografiile sale au fost publicate în diverse magazine. În Grecia lucrările sale sunt la mare căutare, fiind prezentate în reviste și ziare importante.

Reputatul artist fotograf grec se prezintă în fața publicului orădean cu expoziția de artă fotografică intitulată „Biserica Greacă”, formată din 72 de fotografii color, realizate despre bisericile din Grecia. Această expoziție se divizează în 3 părți. Prima e dedicată diferitelor stiluri de biserici ortodoxe grecești.

În ciuda fundalului sărăcăcios al unora, tavanul boltit, pereții pictați și altarul demonstrează, în partea a doua, ceea ce au toate în comun. În partea a treia sunt prezentate activitățile din interiorul sau din exteriorul bisericii în timpul ceremoniilor religioase, cu atenție deosebită asupra graniței dintre credință și tradiție, care dispare încetul cu încetul.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 7 decembrie 2019, ora 11.00, în prezența autorului, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei să participe.

La eveniment va participa Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ordodox al Oradiei, precum și artiștii fotografi: Joan Burgues Martisella, vicepreședintele Federației Internaționale de Artă Fotografică, directorul Centrelor Expoziționale FIAP (Andora), Nagy Lajos (România), Georg S. Holzmann, ex-președintele Federației Artiștilor Fotografi din Germania și alte personalități de marcă ale artei fotografice din Europa.

Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar momentele muzicale vor fi oferite de corul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe data de 6 ianuarie 2019, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00 (luni închis).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult