Categorized | Oradea

Fântână muzicală cu jocuri de apă și lumini în locul artezienelor din Parcul 1 Decembrie!

Primăria Oradea intenționează reabilitarea parcului 1 Decembrie din fonduri europene. Investiția vizează amenajarea unei fântâni muzicale cu jocuri de apă şi lumini pe amplasamentul actualelor bazine dinspre strada Vasile Alecsandri, precum și refacerea zonei prin pietruirea aleilor din jur şi ridicarea unui amfiteatru pentru trecători.

Proiectul inițiat de municipalitate propune dezafectarea actualelor  bazine decorative prevăzute cu un joc de apă, situat pe axul strada Vasile Alexandri – Statuia Ostașului Român și amenajarea pe același amplasament a unei fântâni ornamentale noi. Terenul pe care urmează să se execute lucrarea de realizare a fântânii ornamentale este domeniu public al Municipiului Oradea.

Accesul se realizează din strada Vasile Alexandrii și din Piața 1 Decembrie. Astfel, parcul 1 Decembrie va face parte din axa pietonală majoră care, după realizarea pasajului carosabil subteran din zona din fața catedralei ortodoxe, va lega Cetatea Oradea de Piața Unirii. Concomitent cu realizarea fântânii, Primăria Oradea va amenaja scuarul din jurul său denumit Scuar Alecsandri.

Amenajarea propriu-zisă urmărește rezolvarea circulației pietonale, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, realizarea unor gradene, iluminat stradal în această zonă.

Se va amenaja platforma pietonală din jurul viitoarei fântâni arteziene cu dale din piatră naturală, iar structura rutieră proiectată pentru aleile pietonale va fi îmbrăcată cu pavaj – piatră porfir cu rosturi umplute cu mortar.

Dirijarea, colectarea apelor pluviale de pe suprafața pietonalului se va realiza cu ajutorul pantelor longitudinale și transversale, fiind conduse prin rigole din granit auriu dispuse de-a lungul aleilor, totodată se va realiza iluminatul public al zonei prin dispunerea a 8 stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat cu LED 28 bucăți pentru gradene.

Se vor amenaja spațiile verzi cu gazon și plante perene (arbori, arbuști). Potrivit raportului de specialitate, costurile cu amenajarea fântânii arteziene sunt estimate la aproape 8,5 milioane de lei, iar pentru amenjarea scuarului sunt de aproape 2 milioane de lei.

Conform planurilor administrației locale, lucrările ar urma să fie derulate cel târziu începând din 2021.

Parcul 1 Decembrie a fost realizat în anii 1950, având denumirea de Parcul 23 August între anii 1950-1989. Azi parcul găzduieşte Casa de Cultură a Sindicatelor, o fântână arteziană și Statuia Ostaşului Român.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult