Categorized | Naţional

Doar dacă învățăm din trecut ne putem construi viitorul!

Fundația Freedom House România anunță lansarea proiectului „Să învățăm din trecut, ca să construim viitorul”. Chiar dacă oamenii care au luptat în stradă, în urmă cu 30 de ani doreau ca România să scape de totalitarism și comunism, aceste pericole continuă sub alte forme: privilegii nemeritate ale clasei conducătoare, corupție, îngenuncherea justiției, dezinformare, dar mai ales lipsa de educație și cultura civică.

Deși lansat oficial marți, 17 decembrie, în proiect au fost derulate în această toamnă activități de promovare a filmelor despre comunism și căderea lui, în cadrul caravanei „Les Films de Cannes à Bucarest”.

Pe 22 Decembrie, Geeks for Democracy, unul dintre partenerii în proiect va organiza un marș de comemorare a eroilor Revoluției din 1989.

„Anul trecut am organizat marșul cu plecare din Piața Victoriei, pentru că pentru noi, generațiile mai tinere, acesta este locul unde am apărat statul de drept și „războiul” cu unii, care crezând că au câștigat alegerile, ne-ar putea întoarce în trecut.

Pe 22 Decembrie numele revoluționarilor și urmașilor le vom rosti în dreptul Ministerului de Interne, fosta clădire a CC, de unde Ceaușescu a zburat cu elicopterul în decembrie 1989. Nu trebuie să uităm. Noi, generația tânără, trebuie să apărăm democrația câștigată cu prețul vieții acestor eroi. Este mai greu să o aperi decât să o câștigi”

  a declarat Marian Rădună, organizatorul marșului comemorativ.

Provocarea cea mare a proiectului Freedom House este concentrarea pe setul de activități în care vor fi atrași tineri. Majoritatea activităților vor fi concentrate în cadrul unor școli de vară, organizate în 2020, la Sighet.

„Împreună cu experții Forum Apulum, Funky Citizens și ITeach vrem să construim un curriculum „cool”, care să fie inițial testat în cadrul Școlii de vară de la Sighet, găzduită cu sprijinul asociației Academia Civică. Vom organiza ateliere artistice, proiecții de filme, tur ghidat al muzeului Sighet, seminarii despre istoria comunismului și cursuri atractive de educație civică, sesiuni de gaming.

Acesta este anul pilot. Planul pe termen lung este să oferim o structură curriculară profesorilor din școli pentru ca generațiile din ce în ce mai tinere să dobândească microbul cetățeniei participative”

a declarat Cristina Guseth, directoarea Freedom House România.

În calitate de partener în proiect, la evenimentul de lansare a fost prezentă și poeta Ana Blandiana, dizidenta comunistă, cea care l-a parodiat pe Nicolae Ceaușescu în „Motanul Arpagic” și care în 2016 a primit titlul Poetul European al Libertății.

„Trăim o perioadă istorică și social-politică cu trăsături contradictorii, din care pot fi definite perfect opțiunile postcomuniste. Cât poate să mai dureze postcomunismul? Este istoria în stare să meargă în marșarier? Întotdeauna am spus că nu cred.

În ultimii ani, m-am îndoit serios de asta. Acum, răspunsul meu este că există acest pericol. Nu s-a terminat lupta, trebuie să ne apărăm libertatea zi de zi și să a vem grijă să nu ne lăsăm manipulați.”

a declarat Ana Blandiana, în cadrul evenimentului.

Proiectul este finanțat printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Partenerii media ai proiectului sunt Radio Europa Liberă și rețeaua de presă independentă pressHUB. Pe pagina Facebook a proiectului sunt publicate periodic activitățile specifice.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4426 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult