Categorized | Sanatate

Realizări deosebite în chirurgia cardiovasculară din vestul țării

Sfârșitul lui 2019 a fost marcat de o nouă intervenție aparte în chirurgia cardiovasculară din vestul României, și anume reluarea, la Timișoara, a unei operații complicate, după ce și prima abordare de acest gen a fost realizată tot la Timișoara.

Colectivul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara a realizat, la începutul lunii decembrie, o nouă intervenție extrem de dificilă. Este vorba despre abordarea chirurgicală a unei patologii extrem de complexe, care afecta toate segmentele aortei unui pacient tânăr (pentru afecțiunea respectivă), de 48 de ani. Aorta, vasul cel mai mare prin care circulă sângele în organism, prezenta dilatații severe, care afectau toate segmentele sale, existând un risc de ruptură și de deces subit extrem de ridicat.

Operația a constat în montarea unei proteze hibride, Jotec E-Vita Open Plus, care a permis înlocuirea, într-un singur timp chirurgical, a aortei ascendente, arcului aortic și a aortei descendente. Dificultatea procedurii constă în realizarea acestei intervenții în stop circulator sistemic, răcind temperatura pacientului la 20 de grade, pentru a putea reimplanta în proteză toate vasele care pornesc din aceste segmente ale aortei, interventia având o durată de 10 ore. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă și pacientul a fost externat în ziua a 11-a postoperator.

Operația a fost realizată în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de către Prof. Dr. Marian Gașpar, de o echipă complexă medico-chirurgicala: Conf. Dr. Horea Feier, Dr. Rolf Dammrau – proctor din partea firmei Jotec, Dr. Marius Sintean, Dr. Lucian Falniță, Dr. Andrei Grigorescu, As. Livia Gheta, As. Zenovia Boldici, As. Adrian Ardelean.

Este a doua astfel de intervenție realizată în țara noastră, prima fiind efectuată tot în Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, în urmă cu doi ani. Costul acestei intervenții a fost suportat prin programele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

R.B.

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult