Categorized | Educatie

Micuți cu idei mari. O nouă ediție a Galei Proiectelor Smart!

Zi importantă pentru 30 de copii dar și pentru mămicile, tăticii și bunicii lor. Duminică, 12 ianuarie, cei mai mici programatori orădeni și-au prezentat la Hotel Continental Forum, realizările în cadrul Galei Proiectelor Smart.

Peste 30 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani care, timp de trei luni, au urmat cursurile de inițere în programare și robotică ale Centrului educațional Smart Alt-Del, au demonstrat că pasiunea pentru tehnolgie nu are limită de vârstă, că entuziasmul și creativitatea sunt cele mai importante ingrediente pentru primii pași în acest domeniu.

Multe emoții, multe ingrijorări tehnice dar și o enormă bucurie și mândrie pentru părinți, bunici, prieteni și mentori s-au derulat pe parcursul celor trei ore petrecute cu copiii, de data aceasta ca și creatori, în lumea fascinantă a calculatoarelor.

„Am făcut un joc pentru doi utilizatori simultan. De la săgeţi te mişti, la fel și cu a,w,s,d pentru al doilea user, apoi cu Space și cu tasta M poți să tragi, să te aperi de zombie. Am încercat să îl facem și mai complicat, să poți să îți alegi armele și să poți schimba viteza”

au explicat Dragoș și Laurențiu, doi dintre programatorii în devenire.

Jocurile concepute de copii cum ar fi: Dragonul, Zombie Attack, Maze, Racing Cars, Coder-Hackerul, Rîma ciudățică sau Dino au stârnit entuziasmul întregii audiențe

Poate cel mai impresionat moment al zilei a fost cel în care Adin, un copil deosebit de isteț, curios și ambițios, din scăunelul lui cu rotile de care nu se poate lipsi, și-a prezentat jocul realizat de el în limbajul Scratch: Ocean Adventure.

„Am folosit mai multe personaje, rechini, peștișori, sunete și decoruri, jocul are 4 nivele, se câștigă puncte și astfel treci la un nivel nou iar în final ajungi la o comoară de pe fundul oceanului”

a explicat Adin, cum funcționează progrămelul său.

„Cat Feeder” este unul dintre poiectele de robotică prezentate de o echipă formată din patru copii de clasa a 5-a.

„Am încercat să facem ceva util, un dispozitiv automatizat de alimentare pentru pisici, folosind un controler Arduino, un servo-motor și câteva materiale reciclabile: pet-uri, cartoane și o cutie de chipsuri”

au explicat Alex, Dominik, Dennis și Mihai. Cea mai complicată parte li s-a părut cea de inginerie, au mai spus copiii,

„ce formă să aibă recipientul, cum să montăm motrașul ca să nu fie blocat de alimente, cum să facem discul care se rotește”.

O altă echipă din care au făcut parte Andrei, Răzvan, Matei, Vlad și Luca au expus un sistem automat de salut, „Hand Greet” bazat tot pe Arduino, un servo-motor și un senzor care detectează prezența umană.

Ei au realizat un amuzant avatar din carton care își ridică pălăria în față oricărui trecător.

„Ne ridicăm și noi pălăria în fața acestor copii curioși, inteligenți și creativi”

au spus organizatorii.

Smart Alt-Del este o companie dedicată organizării şi promovării de activităţi educaţionale, facilitării accesului tuturor (copii, adulţi şi seniori) la tehnologiile informatice şi de comunicaţii. De peste doi ani aceasta desfăşoară în Oradea activități care cuprind cursuri de inițiere în programare pentru copii și robotică precum și cursuri de matematică de excelență pentru clasele III-V, dar și multe alte activități conexe.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult