Categorized | Cultură

Expoziție foto în Sinagoga Sion: „In memoriam Auschwitz”

Sinagoga Neologă „Sion”, din strada Independenței nr. 22, va găzdui luni, 27 ianuarie, de la ora 16:00, expoziția de artă fotografică dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holochaustului „In memoriam Auschwitz”, realizată din lucrările tinerei artiste fotograf Baranyi Tünde, elevă la Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

Expoziția cuprinde 26 de fotografii monocrom, realizate cu mare măiestrie cu ocazia vizitei efectuate la Auschwitz şi Birkenau în perioada 30 aprilie – 01 mai 2018, de aşa manieră încât locul să pară pustiu, impropriu vieţii, un spaţiu ce păstrează doar urmele, amprenta şi atmosfera imensei monstruozităţi la care i-a fost loc de desfăşurare şi martor.

Baranyi Tünde a absolvit cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Asociația „Euro Foto Art” în 2017, după care s-a înscris ca membru creator al Asociației. Cu lucrările sale a participat la o serie de proiecte fotografice naționale și internaționale. În anul 2018 a fost vernisată în Galeria „Ștefan Vilidár István” din Palatul Princiar al Cetății medievale Oradea prima expoziție personală a tinerei artist fotograf.

Expoziiția face parte din ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de  Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art” sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO.

Vernisajul va avea loc în prezența autoarei, luni, 27 ianuarie 2020, la ora 16:00, în Sinagoga Neologă „Sion” din strada Independenței nr. 22, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei să participe.

Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către dr. Diana Iancu muzeograf al Muzeului orașului Oradea – Comeplex Cultural, artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, curatorul expoziției și de reprezentantulu Centrului Comunitar Evreiesc Oradea.

Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii formațiilor „Duo Varadiensis” Thurzó Sándor József (violă), care va interpreta piesa: Chahagir, for viola solo, Op. 56/1 de Alan Vansess Chakmakjian, respectiv Rock Filarmonica Oradea: Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară), care vor interpreta piesele: „Rugăciune specifică de comemorare” de Eli Eli, „Fete cântând” de Avram Steuerman Rodion și „Rugăciune” de Lecho Eli.

Expoziția intitulată „In memoriam Auschwitz” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe 26 februarie 2020, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00. Evenimentul va fi prezenat și pe ecranele de mare dimensiuni din interiorul Sinagogii Hinech Neorim Oradea, din strada Primăriei.

Expoziția este organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art” în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Comunitatea Evreilor din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult