Categorized | Religie/Culte

Ziua Voluntarului Caritas. Cine sunt premianții anului 2019?

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 23 ianuarie, Ziua Voluntarului Caritas, primul eveniment din anul acesta dedicat celor 15 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea. Gazdele evenimentului au fost voluntarii Patricia Kăvășdan și Olimpiu Man.

La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, Preasfinția Sa Virgil Bercea – Episcop de Oradea, Pr. Mihai Vătămănelu, vicar general, Antoniu Chifor, vicar eparhial cu preoții, Florica Cherecheș, deputat și Arina Moș, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea.

Prin această premiere s-a urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2019, 114 voluntari au prestat 2.348 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate 13 premii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome aniversare coordonatorilor departamentului de voluntariat de-a lungul celor 15 ani de activitate, precum şi premiul „Voluntarul anului 2019”.

„Suntem obișnuiți cu această seară a voluntarului, deja se organizează de 15 ani. Este foarte greu de spus cât de mult se face sau câte de puțin sau cât ar mai trebui să se facă. Maica Teresa de Calcutta a spus, – atunci când a fost lăudată pentru ceea ce face – este o picătură în ocean. Dar dacă această picătură nu ar fi, nu ar exista oceanul. Și noi facem, câte ceva. Știm că am dori să facem mai multe. Eu, câteodată mai merg pe la centrul Maria Rosa și îi admir, mai ales pe tinerii din licee, care merg să servească sau să facă curățenie după masa de prânz. Este mare lucru.

Acolo îți dai seama cam la ce oră ne aflăm: de ce el este pe stradă și noi nu? Oare ce ar fi dacă am inversa rolurile? Oricum, ceea ce Caritas-ul face sau încearcă să facă este foarte valoros, pentru toți, pentru cei care sunt mai săraci și pentru noi – cei care îi mulțumim Domnului că nu avem nevoie de alte lucruri și ne dăm disponibilitate pentru a-i ajuta pe ei.

Eu vă mulțumesc tuturor celor care sunteți în această seară aici și aș dori să aduc această mulțumire mai ales la cei care fac voluntariat. Vă doresc o seară binecuvântată și Bunul. Dumnezeu să ne ocrotească pe fiecare dintre noi!”

a spus PSS Virgil Bercea, Episcop de Oradea.

Emoționant a fost și discursul președintelui Asociația Caritas Eparhial Oradea.

„Preoți nebuni, „nebuni de iubire” pentru cei mai vulnerabili, „nebuni” pentru a ajuta și a împărtăși propria vulnerabilitate cu alții. Cu aceste cuvinte, privind în ochi armata de săraci și imigranți găzduiți în Citadela Caritas din Roma, Papa Francisc, aflat în vizită în acest complex, s-a adresat preoților. În momentul în care am citit acestea m-am gândit imediat la voi, voluntarii noștri. Nu sunt mulți, să știți, nici între preoți care să fie „nebuni” de o astfel de iubire.

Mai este, când timpul îi permite, episcopul nostru Virgil, când merge la cantina socială să-i servească pe cei săraci și să le spună o vorbă de încurajare sau când merge la groapa de gunoi a orașului, la cei năpăstuiți care locuiesc acolo; mai iese din birouri și doamna Arina, o știu prea bine, căutându-i pe cei vulnerabili, a mai fost în anii trecuți, când activa mai mult în Oradea și părintele Radu Cefan; și, sunteți voi, voluntarii noștri, „nebuni de iubire”, cei care simțiți nevoia de a împărtăși vulnerabilitățile altora.

Și cum ați altfel dacă nu „nebuni de iubire” când mergeți la cantina socială, la Casa Frențiu, la colectele de Paști și de Crăciun, la colectele din licee, la a bucura copii prin spitale sau centre de zi, la a rupe din timpul vostru și a-l dedica celor care au mai mare nevoie de voi? De aceea, ceea ce facem noi aici, în această seară, nu este decât un palid semn de recunoștință față de tot ceea ce faceți voi de-a lungul anului pentru semenii voștri.

Nu avem premii materiale valoroase să vă oferim pentru ceea ce faceți dar sunt sigur că nici nu așteptați astfel de premii, pentru că ceea ce faceți, ceea ce au făcut alții înaintea voastră și ceea ce veți face în viitor, voi „nebuni de iubire”, primiți alt fel de premii: premii spirituale, sufletești și de mulțumire a faptului bine făcut. Vă mulțumesc vouă „nebuni”, buni, pentru exemplul pe care-l dați comunității!”

a spus Pr. Olimpiu Todorean.

A urmat apoi decernarea premiilor.

Premiul CANTINA SOCIALĂ

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceștia. În anul 2019, 31 de voluntari au realizat 922 de ore de voluntariat la cantina socială.

Premiul s-a acordat voluntarului Ștefan Tomai.

Premiul COLECTA DE PAȘTI

La Colecta de alimente de Paști din anul 2019 s-au implicat 27 de voluntari, care au desfășurat 190 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani în valoare de aproape 15.000 lei pentru cei nevoiași.

Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN

La tradiționala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2019 s-au implicat 35 de voluntari care au desfășurat 256 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani în valoare de aproape 10.000 lei pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă zilnică și pe parcursul anului 2020.

Premiul s-a acordat voluntarului Paul Todorean.

Premiul VOLUNTARIAT CORPORATIST

Acest premiu îl oferim pentru încurajarea și facilitarea angajaților de a se implica în activitatea Cantinei Sociale. În anul 2019, 2 firme, Celestica și Lateral Oradea, s-au remarcat prin implicarea a 10 angajați, care au sprijinit pregătirea mesei în cadrul Cantinei Sociale în lunile septembrie, respectiv decembrie. Compania Celestica a asigurat de asemenea masa pentru beneficiari și a organizat Campania Shoebox, prin intermediul căreia zeci de copii din Centrul after-school “Sf. Martin” din Ioaniș au primit cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Le mulțumim pentru bunăvoință!

Premiul s-a acordat companiilor Celestica și Lateral Oradea.

Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV

Activitatea administrativă este foarte importantă în organizația noastră. Şi în anul 2019, 44 de voluntari au cumulat 243 de ore de voluntariat în activități administrative, care au inclus și Campania 2% și Cutia de Crăciun.

Premiul s-a acordat voluntarei Andrada Cazan.

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET

Anul 2019 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, care numără în prezent peste 50 de voluntari clovni-doctori activi. 18 noi voluntari au finalizat cursul de clovni în luna martie și s-au alăturat echipei. În ciuda întreruperii activității cu copiii internați la Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, 33 de voluntari clovni au activat de-a lungul anului 2019, prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociației Down Oradea, și prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 259 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici!

Premiul s-a acordat voluntarei Lavinia Covaci.

Premiul CASA FRENȚIU

Anul 2019 a însemnat și deschiderea posibilității pentru voluntari de a-i vizita pe rezidenții Centrului Casa Frențiu, inaugurat în anul 2018. Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, 32 de voluntari „nepoți adoptivi” au petrecut timp de calitate cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au cântat colinde, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 130 de ore de voluntariat.

Premiul s-a acordat voluntarului Olimpiu Man.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine și prieteni.

Premiul s-a acordat voluntarului Șerban Baciu.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lui.

Premiul s-a acordat voluntarei Cristina Danciu.

Premiile SPECIALE

Premiul special este oferit persoanelor care promovează asociația în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2019, am derulat activități de promovarea a voluntariatului și acțiuni caritabile de colectare de alimente și haine în instituțiile de învățământ partenere. Aceste demersuri nu ar fi fost posibile fără o colaborare strânsă cu câteva profesor dedicate, care au răspuns mereu apelului la sprijin comunitar și au asigurat informarea și mobilizarea elevilor spre implicarea socială.

Premiul s-a acordat profesoarelor Carmen Chiș, Dana Mihincău, Ildiko Raț, Adriana Miclăuș, Mariana Todorean și Florica Crețiu.

PREMIUL SPECIAL PRIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS

Dorim să îi recunoaștem public meritele primei voluntare înscrise, care s-a remarcat prin calitatea și longevitatea sprijinului acordat.

Premiul s-a acordat voluntarei Crina Dobocan.

PREMIUL SPECIAL ULTIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS

Dorim să o felicităm pe ultima voluntară înscrisă în luna decembrie, care deja s-a făcut remarcată prin diversitatea activităților la care a luat parte și dedicarea de care a dat dovadă!

Premiul s-a acordat voluntarei Katalin Kovacs.

PREMIUL SPECIAL TRAINERUL CLOVNILOR

În urmă cu 15 ani, 5 voluntari au fost inițiați în arta de a fi clovn, participând la primul curs de pregătire de 6 săptămâni în Italia, în cadrul căruia au deprins tainele terapiei prin zâmbet. 15 ani mai târziu, unul dintre ei continuă să se implice ca voluntar trainer pentru noile generații de clovni, împărtășindu-le din experiența sa vastă.

Premiul s-a acordat voluntarului George Demian.

PREMIUL VOLUNTARUL ANULUI

Premiul ,,Voluntarul anului” este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Toți voluntarii activi din 2019 sunt nominalizați pentru acest premiu.

Premiul s-a acordat voluntarului Nicu Vinter.

DIPLOMĂ ANIVERSARĂ

S-a acordat pentru susținerea activității voluntarilor în cadrul asociației, în decursul celor 15 ani de activitate. Le mulțumim astfel colegilor noștri: Silviu Sana, Sofia Laza, Rita Szopos, Ana-Maria Lazăr, Iulia Iova, Bianca Ghețe, Traian Ostahie, Alexandra Crovasce, Cristina Todorean și Ioana Tuță.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Cvartetul Dolce Quartet (Renata Negru (violoncel), Erik Kovacs (viola), Herţe Radu (vioară) şi Chiş Ionuţ (vioară); Corul Enjoy Music, al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, părintelui Paul Popa și Ovidiu Lazăr și, nu în ultimul rând, solistului Doru Todoruţ, care a închis evenimentul printr-un recital excepțional.

„Mulţumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, doamnei director Antonia Monica Nica, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi în anul acesta. Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2019!”

se afirmă într-un comunicat semnat de Pr. Olimpiu Todorean.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult