Categorized | Sanatate

Al patrulea caz de gripă AH1N1 în Bihor

La sfârșitul anului trecut, mai exact în a doua decadă a lunii decembrie, a fost raportat Direcției de Sănătate Publică Bihor primul caz de gripă din acest sezon. Luni, 27 ianuarie, s-au primit confirmările pentru alte trei cazuri.

De la începutul sezonului, au fost confirmate la nivel național peste 240 de cazuri de gripă. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat până acum trei decese cauzate de gripă sau de boli asociate gripei: în Sibiu, Dâmbovița și Hunedoara.

În Bihor au fost înregistrate în acest sezon 4 cazuri, dintre care 3 în luna ianuarie.

Primul dintre ele este al unui adolescent 14 ani, domiciliat în Roșiori, nevaccinată antigripal, confirmat cu virus gripal AH1N1. După debutul din 20 ianuarie, pacientul s-a prezentat la mediul de familie, a fost izolat de colectivitatea școlară, și a urmat tratament cu medicație simptomatică. În prezent starea pacientului este bună și a reluat activitatea școlară.

Al doilea caz este al unei femei de 36 de ani din Săbolciu, nevaccinată gripal, cu astm bronșic în antecedente, confirmată cu virus gripal AH1N1. Pacienta s-a prezentat la Secția de Boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” Oradea pe 20 ianuarie, a beneficiat și de tratament antiviral cu Tamiflu, 5 zile. Evoluția bolii a fost favorabilă, în prezent pacienta este externată.

Al treilea caz din acest an și al patrulea din întreg sezonul, este al unui bărbat de 34 ani, din Oradea, nevaccinat antigripal, confirmată cu virus AH1N1. Pacientul s-a prezentat la secția Secția de Boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea pe 21 ianuarie, având o formă clinică de gripă complicată. A beneficiat de tratament antiviral cu Tamiflu, starea clinică fiin ameliorată. Totuși, este în internat în spital.

Cum vă puteți proteja

Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor recomandă populației respectarea măsurilor pentru prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii: optimizarea regimului de viață și activitate prin alimentație corespunzătoare (în special fructe și legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola), aerisirea frecventă a spațiilor de muncă și locuit, petrecerea timpului liber în aer curat.

Se mai recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică) iar în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coșul de gunoi.

Eventualele probleme pot fi rezolvate prin vaccinarea antigripală. Este importantă și evitarea aglomerațiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci; mijloace de transport în comun, supermarketuri), deoarece există un risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală, evitarea contactului cu persoanele bolnave, a vizitelor la domiciliu și în spitale.

În cazul instituirii măsurilor de carantină se recomandă respectarea deciziilor personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecție recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească.

Autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreții nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât și anunțarea telefonic în cel mai scurt timp posibil a medicului de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultație, sunt și ele recomandate.

„În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopții sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital”

se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor semnat de directoarea executivă, dr. Daniela Rahotă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult