Categorized | Internaţional

Coronavirusul a ucis deja 564 de oameni. Ce face corpului uman?

Știrile despre boala chinezească ucigașă au împânzit deja televiziunile, radioul și internetul. Ultimul bilanț, cel de joi, 6 februarie, arată că 564 de oameni au murit din cauza coronavirusului. China a construit în doar 10 zile un spital nou și cere ajutor UE pentru măști medicale. Singura veste bună vine din Thailanda unde medicii de la Spitalul Rajavithi din Bangkok au descoperit o combinație de medicamente (pentru gripă și HIV) care duce la o îmbunătățire semnificativă, la 48 de ore de la administrare. Și totuși, ce este și ce efect are asupra corpului uman, acest coronavirus?

BBC a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute (vineri, 31 ianuarie), o analiză apărută în jurnalul medical Lancet, făcută de medicii din linia întâi care se luptă cu noul coronavirus la Spitalul Jinyintan din Wuhan, pe primii 99 de pacienți. Aceștia încep să ofere răspunsuri despre cum atacă virusul corpul uman, care este gama completă de simptome, în ce condiții virusul te afectează grav, ducând la deces și cum ar putea fi tratat.

Toți cei 99 de pacienți duși la spital aveau pneumonie, plămânii lor fiind inflamați iar micile alveole pulmonare unde oxigenul se mișcă spre sânge erau pline cu apă.

Alte simptome au fost: 82 dintre pacienți aveau febră, 81 dintre pacienți tușeau, 31 dintre pacienți respirau greu, 11 dintre pacienți prezentau dureri musculare, 9 dintre pacienți erau confuzi, 8 dintre pacienți aveau dureri de cap, 5 dintre pacienți aveau durere în gât.

Primii doi pacienți care au murit păreau destul de sănătoși, chiar dacă erau fumători de mulți ani, viciu care le-at fi slăbit plămânii. Primul, un bărbat în vârstă de 61 de ani avea pneumonie acută atunci când a ajuns la spital.

Avea dificultăți acute de respirație, ceea ce însemna că plămânii săi nu puteau pompa suficient oxigen către organele sale pentru a îl ține în viață. Chiar dacă a fost pus pe aparat de ventilație mecanică, plămânii săi au cedat și inima i s-a oprit. Bărbatul a decedat la 11 zile de la internare.

Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, prezenta la rândul său dificultăți acute de respirație. I-a fost atașat un plămân artificial ECMO (oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană – n.r.), însă nu a fost suficient. A murit de pneumonie serveră și șoc septic atunci când presiunea sa arterială a scăzut dramatic.

Din 25 ianuarie, din cei 99 de pacienți: 57 sunt încă spitalizați, 31 au fost externați, 11 au murit. Asta nu înseamnă că rata mortalității a acestei boli este de 11%, de vreme ce pacienții încă internați ar putea muri și mulți alții prezintă simptome ușoare, iar aceștia nu ajung să fie spitalizați.

Se crede că animalele vii vândute la piața de pește și fructe de mare din Huanan ar fi sursa infecției cu noul coronavirus numit 2019 – nCoV. Din cei 99 de pacienți, 49 au avut contact direct cu piața: 47 dintre ei lucrau acolo, ca manageri sau vânzători, 2 erau cumpărători. Majoritatea celor 99 de pacienți erau bărbați de vârstă mijlocie, între 56 și 67 de ani.

Cu toate acestea, cele mai recente date indică o răspândire mai egală între sexe. Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China au spus că în medie, 1.2 dintre cei infectați erau bărbați, la fiecare 1.0 femei. Bărbații sunt mai predispuși la îmbolnăvire și să necesite tratament în spital. Este posibil ca bărbați, din motive sociale și culturale, să fi fost mai expuși virusului atunci când a izbucnit.

Doctorul Li Zhang a precizat:

„Predispoziția redusă a femeilor la infecții virale poate fi atribuită protecției la cromozomul X și hormonilor sexuali, care joacă un rol important în imunitate”.

Cei mai mulți dintre cei 99 de pacienți aveau alte boli care i-au făcut mai vulnerabili la virus, fiind „un rezultat al unui sistem imunitar slăbit la acei pacienți”: 40 dintre pacienți aveau o inimă slăbită sau vase de sânge afectate din cauza unor probleme cardiologice, insuficiență cardiologică și infarct, alți 12 pacienți aveau diabet.

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult