Categorized | Actualitate, Educatie

Nicolae Burnete, la Universitatea din Oradea: vom circula cu automobile electrice în orașe și hibride în afară!

Venit la Oradea pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, specialistul în inginerie auto Nicolae Burnete, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a analizat ce se va întâmpla în viitor cu autovehiculele, concluzionând că sunt șanse mari ca în următorii ani să folosim automobile electrice în orașe și pe cele hibride în afara lor.

Zi importantă pentru Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică a Universității din Oradea. Joi, 6 februarie, de la ora 12.00, profesorul Nicolae Burnete de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a primit titlul de Doctor Honoris Causa al instituției orădene.

Ceremonia a fost moderată de președintele senatului Universității din Oradea, Vasile-Aurel Căuș, și s-a bucurat de prezența rectorului Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Vasile Țopa, a rectorului Universității din Oradea – Constantin Bungău și a decanului Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – Alexandru-Viorel Pele.

„Nicolae Burnete este de peste 10 ani cadru didactic al universității noastre. Nu doar că predă dar face parte din comisii de concurs, colectivul redacției revistei facultății, coordonează sau este implicat în numeroase proiecte de cercetare”

a spus, printre altele, Constantin Bungău.

Alexandru-Viorel Pele a citit Laudatio, subliniind rezultatele remarcabile obținute de președintele Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca în cei 30 de ani de activitate.

„S-a născut în Alba Iulia, a făcut acolo liceul și apoi studiile superioare la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Este îndrăgit de studenți datorită metodelor pedagogice inedite pe care le folosește. Și-a desăvârșit studiile la mai multe universități din Franța și Germania și este autor sau coautor la 16 lucrări didactice de anvergură”

a spus decanul.

Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Țopa, a spus că prietenia dintre Cluj-Napoca și Oradea este una trainică și că se vede și se simte acest lucru.

Nevoia de energie duce la creșterea poluării și la căutarea de metode alternative de deplasare

Fascinantă a fost lecția „Nevoia de mobilitate, energia și biocombustibilii” susținută de profesorul Nicolae Burnete. Aceasta a pornit de la câteva grafice care arătau modul în care s-a dezvoltat industria auto pe mapamond, subliniind că producătorii din țările puternic dezvoltate și-au menținut ritmul dar au apărut și țări producătoare care au evoluat enorm.

„Nevoia de mobilitate a noastră, a tuturor, se transpune în nevoie de energie, ori, conform unor calcule, până în 2040 nevoie de energie va crește cu 40%. Nu transportul consumă cea mai multă energie, așa cum v-ați aștepta, ci industria. Nevoia de energie duce la creșterea poluării.

Automobilul electric pare o soluție, dar, deși au trecut foarte mulți ani de la inventarea acestei tehnologii, ea se confruntă și astăzi cu aceleași probleme: autonomia scăzută și fluctuantă a bateriei, stocare energiei etc. Noi, la Cluj-Napoca, din anul 2000 am început să ne ocupăm de construirea unor motoare pe biocombustibili.

Cercetările au fost vaste, de la introducerea unor culturi de rapiță pentru utilizarea uleiului, la alte rețete bazate tot pe uleiuri vegetale sau chiar pe uleiuri uzate. Rezultatele muncii s-au văzut pentru că am reușit să punem în circulație, atât în Cluj-Napoca cât și în Alba-Iulia, autobuze care folosesc biocombustibili.

Aceste cercetări au dus la construirea unui laborator de cercetare, unic în țară. Munca noastră s-a concretizat în mai multe patente, doctorate, cercetări științifice. În concluzie, viitorul automobilului este greu de precizat, dar s-ar putea să ne îndreptăm spre utilizarea automobilelor electrice în orașe și a celor hibride în afara lor”

a spus profesorul Nicolae Burnete.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult