Municipalitatea a supus joi, dezbaterii publice, proiectul privind realizarea unui pod rutier în Ioşia, în locul actualului pod de pontoane. La dezbatere au participat reprezentanţii Direcţiei Tehnice, viceprimarul Gheorghe Carp, reprezentanţi ai unor organizaţii ecologiste şi un număr de aproximativ 20 de locuitori ai zonei din vecinătatea podului de pontoane.
În deschiderea dezbaterii, a fost prezentat studiul de fezabilitate al proiectului, cu cele 5 variante tehnice posibile de realizare, dar şi impactul pe care îl va avea realizarea podului rutier asupra mediului. Reprezentanţii municipalităţii au susţinut oportunitatea realizării acestui pod, care va asigura o rută alternativă de legătură între cartierul Rogerius şi Ioşia, contribuind la fluidizarea traficului şi reducerea poluării în Oradea. Studiile efectuate arată că emisiile poluante se vor reduce cu 9% pe străzile de pe care se preia traficul (Decebal şi Densuşeanu), iar concentraţiile de poluanţi în zona podului vor rămâne inferioare limitelor admise. Din partea publicului prezent, au fost ridicate obiecţii atât cu privire la oportunitatea realizării podului, cât şi privind impactul asupra mediului. Unul dintre reprezentanţii ecologiştilor, Orlando Balaş, a precizat în începutul intervenţiei sale: „Ecosistemul e foarte important pentru oamenii din zonă, acolo vin sportivii oraşului să-şi facă antrenamentele. Consider că, într-adevăr, e necesar să fluidizăm traficul, dar pentru asta nu trebuie să facem orice. Cred că s-ar putea lua în calcul soluţii alternative precum liberalizarea intersecţiilor sau sincronizarea semafoarelor.” Un reprezentant al asociaţiilor de proprietari din zona podului de pontoane a exprimat şi nemulţumirea locatarilor privind creşterea gradului de disconfort sonor în urma intensificării traficului. Viceprimarul Gheorghe Carp a răspuns tuturor celor prezenţi: „Utilitatea podului rutier este atestată de studiul de fezabilitate, din care reiese că, odată cu realizarea podului rutier, pe lângă faptul că se va fluidiza circulaţia, se va diminua şi poluarea.” Cu privire la posibila poluare fonică produsă de traficul rutier, reprezentanţii municipalităţii au arătat că există două alternative: fie montarea unor panouri fonoizolante pe pod, fie izolarea fonică a blocurilor din vecinătate. De asemenea, pentru a menţine continuitatea zonei de agrement de pe malul Crişului, la capetele podului se va asigura subtraversarea pentru pietoni.
un mafiot nenorocit, pe care il doar e in spare de traficul din oradea, il intereseaza doar spaga pe care o sa si o ia de la „investitorii” care or sa puna mina pe platoul si terenurile de sport din fata salii sporturilor si or sa si traga inca un mall acolo dupa ce li se va asigura vadul comercial pe banii oradenilor….