În data de 23 martie, în şedinţa Camerei Deputaţilor s-a decis retransmiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege privind împădurirea terenurilor degradate. În dezbaterea pe marginea acestui act normativ, deputatul PNL, Lucia Varga a anunţat sprijinul grupului parlamentar liberal pentru proiect doar în condiţiile în care va fi votat amendamentul de alocare a 10 % din Fondul de mediu pentru acţiunile de împădurire a terenurilor degradate.
Deputatul PNL a precizat că fără identificarea corectă şi precisă a sursei de finanţare, proiectul nu poate fi aplicat. De asemenea Lucia Varga a atenţionat că proiectul în dezbatere nu reprezintă decât un prim pas necesar în vederea creşterii suprafeţelor acoperite de pădure la nivel naţional, ameliorarea calităţii solurilor degradate şi îmbunătăţirea calităţii aerului. În forma adoptată, proiectul prezintă lacune semnificative, de natură să afecteze şansele de a fi cu adevărat implementat, după cum a arătat deputatul liberal:
„Proiectul de lege, deşi are intenţii bune, va fi foarte greu de pus în practică. În expunerea de motive nu se precizează impactul prezentului act normativ asupra bugetului de stat. În acest sens nu există nicio prevedere referitoare la efortul bugetar pe care îl vor presupune operaţiunile de împădurire a terenurilor degradate. În schimb proiectul de lege prevede posibilitatea demarării unor astfel de lucrări în baza sponsorizărilor şi contribuţiilor benevole, ceea ce nu reprezintă, nici pe departe, o garanţie a demarării lucrărilor de împădurire, acestea neputând fi considerate o sursă de finanţare solidă şi suficientă.”
a declarat Lucia Varga.
Deputatul consideră, de asemenea, că proiectul de lege mai prevede operaţiunea de identificare a terenurilor degradate, fără însă a stabili un termen pentru finalizarea acestui proces. O altă problemă rezultă din art. 10 care stabileşte posibilitatea donării terenurilor degradate proprietate privată către stat, fără a stabili însă nicio formă de despăgubire în astfel de cazuri. Lipsa oricărui stimul pentru persoanele fizice de a pune la dispoziţia statului terenurile degradate va face practic imposibilă aplicarea acestui articol.
PNL a condiţionat susţinerea proiectului de adoptarea unor amendamente esenţiale, pentru buna lui desfăşurare.
„Acesta nu reprezintă decât un prim pas în direcţia stopării degradării terenurilor, dar este departe de a asigura soluţii adecvate pentru suprafeţe întinse de teren din România, care sunt deja supuse procesului de eroziune accelerată, urmare a defrişărilor abuzive şi a lipsei de control. Noi avem nevoie urgentă de o politică naţională în acest domeniu care să asigure, pe de o parte un cadru legal cuprinzător şi pe de altă parte, termene concrete pentru realizarea diverselor etape”
a explicat deputatul liberal.