În perioada 16 – 19.03.2010, la Cluj-Napoca a avut loc a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică „Pro Invent”, în cadrul manifestărilor Expo Transilvania 2010. Universitatea din Oradea a participat cu 17 brevete de invenţie din diverse domenii reuşind să obţină şase diplome deosebit de importante.
La „Pro Invent 2010” au fost prezentate peste 500 de invenţii, din diferite centre universitare, centre de cercetare şi persoane private din ţară (Braşov, Cluj-Napoca, Oradea, Iaşi, Suceava, Bucureşti, Baia-Mare, etc.) şi străinătate (Italia, Grecia, Polonia, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Germania etc). Delegaţia universitarilor orădeni, condusă de conferenţiarul Traian Buidoş, a mai cuprins doi membri: fizicianul Mircea-Petru Ursu şi, din partea Centrului de Transfer Tehnologic CNCG-CTT, doctorul Aurel Setel. Jurizarea a fost realizată de către o echipă de specialişti din ţară şi străinătate, condusă de profesorul emerit dr. Jacobus Frederick de la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, şi de Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof.univ.dr.ing. Radu Munteanu.
În urma jurizării, au fost acordate Universităţii din Oradea un număr de 6 diplome deosebit de importante. A fost acordată o Diplomă de Excelenţă „Pro Invent” Universităţii din Oradea pentru invenţiile prezentate, o Diplomă de Excelenţă şi medalie de aur cu menţiune specială „Pro Invent”, acordată lui Buidoş Traian pentru grup de invenţii în domeniul tehnologiilor neconvenţionale, Diplomă şi medalie din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, acordată conferenţiarului Traian Buidoş şi fizicianului Mircea‑Petru Ursu, pentru perspicacitatea şi actualitatea invenţiilor prezentate la Salonul de Inventică „Pro Invent 2010”, Diplomă de Excelenţă din partea Forumului Inventatorilor Români, pentru activitatea desfăşurată de Traian Buidoş şi Mircea-Petru Ursu, Diplomă de Excelenţă din partea Universităţii Tehnice a Moldovei, acordată conferenţiarului Traian Buidoş pentru activitatea didactică şi de cercetare în domeniul tehnologiilor neconvenţionale şi microundelor şi Diplomă-medalie de aur „Pro Invent”, acordată chimistului Gavriş Georgeta pentru invenţia „Metodă de epurare recuperativă a ionului de zinc din soluţii reziduale”.
În cadrul Salonului „Pro Invent” a fost lansat al doilea volum al Dicţionarului Inventatorilor Români Contemporani; în paginile celor două ediţii se regăsesc şi inventatori de la Universitatea din Oradea: Bondor Karoly, Buidoş Traian, Deliman Titus, Felea Ioan, Fodor Dinu, Ganea Macedon, Gavriş Georgeta, Maghiar Teodor, Marcu Vasile, Moga Ioan, Roşca Marcel, Ungur Petru, Ursu Mircea-Petru, Vesselenyi Tiberiu, Vereş Mircea.