După ce în urmă cu două săptămâni vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Voloşeniuc atrăgea atenţia asupra stării deplorabile a drumurilor din judeţ, săptămâna aceasta a venit rândul senatorului Cornel Popa să facă acest lucru. Asta după ce, printr-o declaraţie politică, le-a explicat şi celor din Senat cum stau lucrurile.
Prin intermediul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Bihor a afirmat că este nevoie de o coalizare a tuturor forţelor politice de la nivel local pentru soluţionarea acestei probleme.
„Se apropie deschiderea sezonului turistic şi la această oră se fac pregătiri pentru primirea celor care vor să-şi petreaca vacanţele în zonele frumoase ale României. Problema intervine atunci când trebuie să ne şi deplasăm către aceste zone. Turiştii români sunt resemnaţi deja, nu mai au aşteptări de la drumurile patriei, dar celor străini cum le poţi explica faptul că vor găsi locuri minunate după ce vor traversa cratere asfaltice şi vor escalada denivelările care aproape că rup maşinile în două? Abordez din nou acest subiect de care s-a vorbit până la saturaţie, pentru că vin din Bihor, poarta României către vest, şi mi-e ruşine de fiecare dată când tranzitez zona vămii Borş şi mă întâlnesc cu maşini cu numere străine. Ştiţi care este impresia la intrarea din Ungaria? Că s-a terminat civilizaţia. Ori acest lucru este jignitor pentru cei care încearcă să atragă turişti în ţară şi, mai ales, pentru turiştii pe care îi punem să plătească taxe de drum şi de pod şi mai ştiu eu ce alte taxe al căror efect nu se vede în şoselele noastre. Românii care pleacă în străinătate abia aşteaptă să iasă din ţară, ca să circule civilizat. La noi nu fac decât să evite gropi, cât pot, şi să piardă ore bune în trafic. Şi, între timp, ni se spune din partea autorităţilor că anul ăsta se vor face doar lucrări de întreţinere a drumurilor. Nici acelea nu sunt făcute cum trebuie, asta este dureros. Plombarea gropilor nu se cheamă întreţinerea drumurilor. Cu atât mai mult cu cât acest lucru se face cu material de slabă calitate, care la prima ploaie sau primul derapaj mai serios al unei maşini, zboară împreună cu o altă bucată din asfalt. Ştiţi cum sunt semnalizate în România anului 2010 unele gropi în şosele? Cu crengi sau beţe de care flutură o bucată de cârpă. Imaginea aceasta mă duce cu gândul la faptul că ne-am predat sau că abandonăm lupta cu infrastructura, nu că semnalizăm cratere asfaltice. Îmi cer scuze, dar asemenea metode se mai folosesc în ţările sărace ale lumii şi poate nici acolo. Noi nu suntem în situaţia lor. Noi doar folosim banii fără cap. Suntem ţara paradoxurilor: avem cele mai scumpe autostrăzi, dar şi cele mai proaste, avem bogăţii extraordinare care pot fi transformate în destinaţii turistice, dar cei mai puţini turişti. Iată de ce venind din Oradea simt nevoia să amintesc din nou, la Bucureşti, faptul că drumurile noastre sunt o carte de vizită. Aceasta este astăzi şifonată, veche, uzată şi greu descifrabilă”
a declarat Cornel Popa în Senatul României.
Nu ar spune nu unei alianţe locale cu PDL
În mare, cam aceasta este cauza pentru care preşedintele liberalilor bihoreni vrea să facă lobby şi îi cheamă pe toţi ceilalţi parlamentari din judeţ alături de el:
„Trebuie să începem o sesiune de presiuni asupra Guvernului pentru infrastructura din judeţ. Toate căile de intrare în judeţ sunt minate. Vom începe cu DN 76 şi DE 79, drumuri care sunt într-o stare jalnică. Am făcut sesizări peste tot dar se pare că doamna Udrea stă acolo la minister călare pe un morman de bani dar îi foloseşte după cum vor muşchii domniei sale şi nu după cum are nevoie România. Noi, când am fost la Guvernare, am reuşit să aducem bani în Bihor pentru infrastructură şi atragerea de astfel de fonduri ar trebui să fie principala preocupare a parlamentarilor din această regiune. Ar trebui ca reprezentanţii partidului de guvernământ, cei din Bihor să îşi pună oameni în ministere importante care să vegheze ca proiectele de interes pentru Bihor să fie duse la bun sfârşit”
explică Cornel Popa care este hotărât să se alieze chiar şi cu duşmanul dacă interesul o cere. Asta cu condiţia ca la conducerea PDL să nu mai fie actualul preşedinte (cu care susţine că nu se poate înţelege) ci Ştefan Seremi sau orice alt democrat-liberal.