In weekend-ul care a trecut s-a desfăşurat prima competiţie de anvergură, pentru amatori, in ceea ce este denumit generic „white – water sports”, competiţie la care au participat şi salvamontiştii bihoreni. Aceştia şi-au adjudecat locurile I (Nagy Ivan) şi II (Pinter Istvan) la proba de Caiac – Slalom.
„White – water sports” (adică sporturi pe apa albă – înspumată), reprezintă practic parcurgerea de ape repezi, de regulă râuri montane, utilizând o gamă largă de ambarcaţiuni – flotoare, caiace, canoe, bărci de rafting, fie cu coca fixă, fie gonflabile. In funcţie de dificultăţile parcursului traseele de „white – water” sunt departajate pe o scală progresivă cu 6 grade de dificultate. Ca unii dintre cei mai activi promotori ai acestui tip de sport în România, nu puteau să lipsească de la competiţie si reprezentanţi ai S.J. Salvamont – Salvaspeo Bihor. Reamintim că salvamontiştii bihoreni au iniţiat acum 6 ani prima acţiune de evaluare a potenţialului de „white water sports” existent in România, ulterior constituind şi prima bază de date conţinând fişele de traseu a peste 20 de trasee de pe tot cuprinsul ţării. Competiţia „Mureş Marathon”, organizată de firma „Outdoor Experience” din Tg Mureş, s-a desfăşurat pe defileul Mureşului, între localităţile Mestera – Rastolita, sâmbătă, 17 aprilie.
Iniţial, organizatorii mizau pe o participare destul de redusă, până în 40 persoane, cu atât mai mult cu cât era prima competiţie de acest gen organizată în România. În cele din urmă organizatorii au fost luaţi prin surprindere de prezenţa peste aşteptări, la startul competiţiei aliniându-se 97 de participanţi, din România, Ungaria si Bulgaria, cu diferite tipuri de ambarcaţiuni, „Mureş Marathon” devenind astfel o competiţie internaţională incă de la prima ediţie. Ca urmare, au fost organizate 3 categorii – caiac 1 persoană, canoe 2 persoane, barca rafting 4 +, fără a se ţine cont de tipurile constructive al ambarcaţiunilor, sportivii concurând la 2 probe – maraton 22 km si slalom.
După circa 8 ore de concurs, cu o binemeritată şi necesară pauză de 2 ore, s-au departajat cei 9 câştigători ai primelor 3 locuri. Aceştia au fost recompensaţi cu medalii şi cupe.
Judeţul Bihor a fost bine reprezentat, atât de o echipă a S.J. Salvamont – Salvaspeo Bihor, care de altfel şi-au adjudecat locurile I (Nagy Ivan) şi II (Pinter Istvan) la proba de Caiac – Slalom, precum şi de o echipă de la „Extrem Zone Adventure” – Vadu Crişului. Ţinând cont de succesul neaşteptat al ediţei inaugurale, iniţiatorii s-au angajat ca ediţia următoare să fie mult mai bine organizată, inclusiv pe mai multe categorii şi tipuri de ambarcaţiuni.