Dacă profesorii din învăţământul primar aveau de mult fixată în calendar această grevă, lor li s-au adăugat cu câteva zile în urmă şi profesorii şi studenţii din învăţământul superior. Astfel, cadrele didactice de la Universitatea din Oradea împreună cu studenţii vor protesta mâine împotriva noii Legi a Educaţiei.
Primii care au ieşit la rampă încă de la începutul săptămânii au fost studenţii prin vocea preşedintelui studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Adrian Dumitru Dume, care a emis presei un comunicat explicit:
„Dorim să ne delimităm de orice atitudine sau reacţie violentă ce ar putea avea loc împotriva celor care promovează această glumă făcută în pripă, intitulată Legea Educaţiei. Considerăm că în anul 2010, într-un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi adoptată o lege într-o formă atât de incoerentă, impusă fără un consens al tuturor factorilor implicaţi, legiferată într-un timp atât de scurt, care a permis aberaţii cum este cazul Art.116 prin care casele studenţilor (proprietate personală a studentului) devin spaţiu universitar. Nu dorim să credem că o astfel de lege poate fi adoptată în România şi de aceea, îndemnăm parlamentarii români să o respingă, întrucât este greu să repari prin amendare un act care este prost întocmit”
se precizează în comunicatul amintit.
Conducerea Universităţii din Oradea este de acord cu greva
Deşi a explicat că cere atât sindicatului profesorilor cât şi celui al studenţilor să recupereze orele pierdute, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal a declarat că respectă decizia acestora.
„Am ajuns la concluzia că articolul 172, devenit acum 175 care vorbea despre fuzionarea universităţilor nu a fost înţeles aşa cum trebuie. El vorbea despre fuzionarea instituţiilor cu acelaşi profil ori dacă noi ar fi trebuit să fuzionăm cu universitatea din Cluj ar fi fost practic imposibil Avem unele specializări ca universitatea din Cluj dar avem şi specializări pe care le are Universitatea Tehnică, spre exemplu. Asta ar fi presupus ca noi să fuzionăm cu toate universităţile din Cluj. Acum, în noul articol se vorbeşte de fuziune doar în cazul unei aşa-numite proximităţi geoografice ceea ce ne face să credem că vor fuziona, mai degrabă, universităţile din acelaşi oraş decât cele aflate la sute de km distanţă. Oricum Legea va trebui să intre în Cam,era Deputaţilor, apoi se va dezbate în Senatul României, lucruri care vor dura cu siguranţă”
a precizat Antal, într-o conferinţă de presă.
Prezent la întâlnirea cu jurnaliştii, Adrian Dume s-a declarat deranjat în primul rând de modul în care sunt trataţi studenţii în Legea Educaţiei:
„Dacă până acum în forurile cele mai importante şi8 vocea noastră conta, acum noi vom fi reduşi la tăcere şi nu ni se va mai permite să luăm decizii. Ăsta este un imens pas înapoi. Noi nu suntem împotriva unui articol de lege sau altuia noi sunte împotriva întregii Legi a Educaţiei pentru că ea este prost făcută. Fiecare punct în parte ar trebui contestat dacă vrem o educaţie democrată. Joi vom intra în grevă iar dacă nimic nu se va schimba o vom continua şi cu alte acţiuni de protest”.
Studenţii şi profesorii orădeni nu sunt singuri în demersul lor, mai mult de 10 universităţi din ţară vor intra joi în grevă.