Nu mai miră pe nimeni faptul că regizorii români folosesc din ce în ce mai mult fie imaginea României de dinainte de 1989, fie situaţii din acea perioadă în filmele lor. Nici anul acesta situaţia nu este diferită, pentru Festivalul Internaţional de Film de la Cannes fiind selecţionat filmul „Autobiografia lui Ceauşescu” în regia lui Andrei Ujică.
Criticii au păreri diferite cu privire la abordările regizorilor români când vine vorba de filme inspirate din România comunistă. Dacă pentru unii reluarea unor situaţii des întâlnite pe timpul lui Ceauşescu este privită ca un lucru bun, care ar putea să ajute actualele generaţii să înţeleagă cum au trăit părinţii şi bunicii lor, alţii consideră că în lumea filmului România lui Ceauşescu este deja un clişeu şi tinerii regizori ar trebui să se orienteze spre mijloace şi situaţii moderne, potrivite cu filmul occidental. În ceea ce priveşte „Autobiografia lui Ceauşescu” lucrurile sunt mai simple. Andrei Ujică a petrecut câteva săptămâni bune vizionând prelegerile şi congresele lui Nicolae Ceauşescu din care a selecţionat ceea ce consideră el că este reprezentativ păntru viaţa dictatorului şi pentru cea a românilor care au trăit în acele vremuri.
„Am pornit de la o preselecţie cu 250-260 de ore de înregistrări, care sunt din arhivele cunoscute, ale televiziunii şi ANF. Am văzut şi imagini necunoscute cu el. Este o demonstraţie că astăzi dispunem de atâtea imagini istorice înregistrate, încât se poate pune în mişcare fluxul istoriei fără o intervenţie din afară. Filmul nu are un text, nimeni nu vorbeşte sau explică ceva, este ca un film istoric în care personajele se joacă pe ele însele”
a explicat regizorul la Realitatea TV.
Dacă filmul va fi sau nu va fi un nou succes la Cannes, rămâne de văzut, cert este că documentarul „Autobiografia lui Ceauşescu” va reprezenta filmul românesc la Selecţia Oficială a Festivalului de Film.