Chiar dacă era dată ca sigură creşterea abonamentelor şi biletelor la preţuri, destul de piperate pentru o perioadă de criză, primarul Ilie Bolojan a decis să nu le mărească atât de drastic. În loc de 65 de lei cât au propus cei de la OTL, municipalitatea a decis creşterea abonamentele cu 50 de lei.
Considerat de multă lume drept un „specialist al cifrelor şi eficienţei” primarul Ilie Bolojan se pare că a înţeles că o creştere a abonamentelor cu 20 de lei ar fi o măsură prea drastică pentru orădeni. Ba chiar, una nefericită pentru OTL pentru că mulţi dintre cei care folosesc mijloacele de transport în comun ar fi putut să caute alte mijloace de deplasare în oraş, renunţând la ele şi deci scăzând numărul de abonamente. În această situaţie, OTL ar fi putut ajunge să aibă abonamente mai scumpe dar clienţi mai puţin, ceea ce ar fi făcut ca măsura creşterii preţurilor să nu fie neapărat şi… eficientă. Un alt lucru important de precizat este faptul că municipalitatea a studiat cu grijă motivele invocate de oamenii lui Csuzi, găsindu-le… nu chiar întemeiate, lucru pe care l-am explicat şi noi în mai multe articole pe www.oradeapress.ro.
„Majorarea tarifelor a fost solicitată de către OTL în luna aprilie, invocându-se mai multe considerente printre care, creşterea cursului euro, necesitatea unor cheltuieli pentru modernizare, dar şi faptul că ultima majorare s-a făcut în anul 2007. Iniţial OTL a solicitat o majorare a abonamentelor de la 45 lei la 65 de lei, însă executivul a propus ca abonamentele OTL să fie majorate momentan la 50 lei, avându-se în vedere că oraşe ca Sibiu, Suceava şi Târgovişte, care au acelaşi tipuri de abonamente ca ale municipiului Oradea, au preţuri asemănătoare” a spus primarul Ilie Bolojan.
Aşadar, de la 1 iunie un bilet cu două călătorii va costa 3,5 lei, biletul cu o călătorie eliberat de automate va fi 2 lei, abonamentul lunar pe toate mijloacele de transport în comun va costa 50 de lei, abonamentul de o zi pe toate mijloacele de transport în comun va costa 10 lei, în timp ce abonamentul nominal săptămânal va fi 25 lei.
Deci OTL nu are bani de ‘modernizari’, nu are bani sa spele tramvaiele/autobuzele zilnic da are de dat 500 milioane lei vechi pe un studiu sociologic cu universitatea partium care nici macar nu e acreditata pe ‘felia’ respectiva.
E nevoie de bani pentru inca un tun ?
Recomand tuturor o biciclta buna, te scapa de nervii si duhoarea din tramvai si in cateva luni se amortizeaza lejer investitia.
PS: cand a facut ultima data sefu de la OTL o plimbare cu tramvaiu ?