Proaspătul preşedinte al PSD Bihor susţine că munca la Legea Educaţiei continuă în comisii. Au fost discutate doar 64 din 330 de articole şi există puţine şanse ca ea să intre în vigoare în anul şcolar 2010-2011. Lucru care, conform lui Ioan Mang, s-ar putea să îl deranjeze foarte mult pe Daniel Funeriu pe care nu îl interesează atât de mult utilitatea legii cât concedierea unor cadre didactice şi schimbarea pe criterii politice a directorilor din şcoli.
Dicuţiile pe cele 64 de articole au adus modificări substanţiale, modificări pe care liderul social-democraţilor le vede ca fiind mai mult decât necesare pentru un proces educativ modern.
„Legea Educaţiei era aşa de bine făcută încât a trebuit să-i schimbăm până şi titlul. Se dorea un sistem de 5×5 plus 3 ani de liceu şi am modificat acest lucru pentru că şi în condiţiile actuale, în cei 4 ani de liceu programa este foarte încărcată. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă am mai fi şi redus timpul de studii la 3 ani? La 6 ani se va începe clasa I-a. Va fi apoi I-IV învăţământ primar şi V-IX gimnaziu. După ce vor termina clasa a IX-a elevii vor putea urma una din cele trei căi. Prima va fi o şcoală profesională de 2 ani de zile care nu îi va da apoi elevului dreptul de a se înscrie la liceu. Va putea însă să îl facă la fără frecvenţă sau să îl urmeze în paralel cu profesionala. A doua cale va fi liceul teoretic, uman sau real de 4 ani şi a treia cale liceul tehnologic de 4 ani. Încă nu am ajuns la discutarea articolelor care privesc învăţământul în limbile minorităţilor dar vă pot informa că se va modifica şi modul de verificare al cunoştinţelor. Examenul la limba română va fi obligatoriu la bacalaureat pentru toţi copiii pentru că limba oficială în România este limba română. Este foarte important de ştiut că învăţământul obligatoriu va fi gratuit. Cu excepţia şcolilor post-liceale, pentru fiecare elev statul va oferi finanţare până la terminarea studiilor”
a explicat Ioan Mang.
Acesta a mai adăugat că Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu dorea reducerea liceului la 3 ani pentru a mai da afară din cadrele didactice şi este foarte interesat ca Legea Educaţiei să intre în vigoare din următorul an şcolar pentru a pune în funcţiile de directori oameni ai actualului partid de guvernământ.
„Cred că Legea Educaţie va ajunge în plen abia în toamnă ceea ce va face imposibilă intrarea ei în vigoare în următorul an şcolar. Mie mi se pare un lucru normal pentru că această lege trebuie discutată atent şi trebuie supusă dezbaterilor publice pentru ca toţi factorii sociali care vor fi afectaţi de ea să ştie la ce să se aştepte”
a declarat Ioan Mang.