„North-Western Journal of Zoology”, o revistă scrisă de un colectiv de 7 persoane (profesori, studenţi şi masteranzi de la Universitatea din Oradea) a reuşit, în această lună, să ajungă pe locul 5 în România, într-un clasament întocmit de prestigioasa instituţie internaţională Thomson Reuters (ISI – Institute for Scientific Information). Clasare foarte importantă dacă ne gândim că în România există 59 de reviste cotate ISI iar la nivel internaţional s-au selectat nu mai puţin de 12.000 de astfel de publicaţii.
Eu personal nu am încredere în sistemul de învățământ românesc și nici în învățământul universitar. Cu atât mai mult când este vorba despre Universitatea din Oradea, o universitate care a avut mari probleme în trecut și pe care nu cred că le-a depășit. Tocmai de aceea întotdeauna pun un semn mare de întrebare în dreptul distincțiilor pe care le oferă sau le primește din parte sistemului românesc de învățământ. Când este însă vorba de distincții internaționale, acolo unde știu că lucrurile se fac serios, am o cu totul altă părere. Este şi cazul ultimei distincţii internaţionale cu care Universitatea din Oradea se poate lăuda, şi anume, clasarea revistei „North-Western Journal of Zoology” pe locul 5 în România, într-un clasament făcut de „Thomson ISI”.
„România are în total 59 de reviste din toate domeniile cotate ISI dintre care „North-Western Journal of Zoology” este singura revistă de la Universitatea din Oradea. Este de asemenea şi singura revistă de biologie din România cotată ISI. Printre redactorii revistei se numără studenţi şi masteranzi în biologie de la universitatea orădeană”
a declarat redactorul şef al revistei Severus-Daniel Covaciu-Marcov, cadru didactic la catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe.
Celălalt redactor-şef Istvan Sas a explicat care au fost greutăţile întâmpinate şi care sunt criteriile internaţionale după care se evaluează o astfel de lucrare:
„ISI a selectat peste 12.000 de reviste ştiinţifice dintr-un total de peste 100.000 apărute în întreaga lume. Această selecţie este considerată drept curentul principal al literaturii ştiinţifice mondiale şi se realizează în funcţie de o serie de criterii de calitate. Cele 12.000 de reviste sunt cele mai citite de specialişti (pe plan internaţional), iar publicare într-una din ele este considerată o garanţie a calităţii unei lucrări ştiinţifice şi asigură circulaţia lucrării în lumea ştiinţifică. Pe nivel mondial, ierarhizarea revistelor ştiinţifice se realizează pe baza aşa-numitului „factor de impact”, calculat de către ISI, pentru fiecare din cele 12.000 de reviste ştiinţifice selectate. Acest „factor de impact” se recalculează şi se publică în luna iunie în fiecare an.”
Thomson Reuters (ISI – Institute for Scientific Information) este instituţia internaţională care monitorizează şi recenzează publicaţiile ştiinţifice. Indicatorul ISI este folosit şi în prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor, cum ar fi clasamentul Shanghai