Preşedintele organizaţiei municipale a PDL este hotărât să cucerească fără crâcnire şi Primăria municipiului Oradea şi Consiliul Judeţean al Bihorului. A spus-o chiar el în ultima conferinţă de presă când, alături de colegul său de organizaţie, Ciprian Caciora, l-a somat pe Ilie Bolojan şi pe Radu Ţîrle să facă loc în funcţiile de viceprimar, respectiv vicepreşedinte al consiliului judeţean pentru doi democrat-liberali. Ca argument Dorin Corcheş a folosit relaţiile care există la nivel naţional între PDL şi UDMR. Adică, dacă România este condusă de o alianţă PDL-UDMR atunci este normal ca şi în Bihor, unde există o alianţă PNL-UDMR, să li se facă loc. Colegii lor de alianţă ar trebui să negocieze cu liberalii un loc şi pentru democrat-liberali pentru că, nu-i aşa, alianţa naţională trebuie respectată. Socoteala lui Corcheş mi se pare dacă nu penibilă, cel puţin amuzantă şi dovedeşte că la capitolul politică mai are mult de învăţat. Foarte mult. În primul rând, dacă Guvernul Boc a scos din mâneca metoda comunistă a carnetului de partid ca principal act pentru a ocupa un post important în această ţară, el rămâne valabil doar pentru deconcentrate. Administraţiile locale şi judeţene au scăpat de această formă de comunism luminat. În judeţ, bihorenii au decis cine va conduce Consiliul Judeţean şi în municipiu, orădenii. Nu poţi să pui viceprimar sau vicepreşedinte de la Bucureşti, nu poţi să şantajezi pe nimeni să facă ceva împotriva celor care au votat. Dacă moldovenii spre exemplu (unii dintre ei) au vrut să aibă în toate funcţiile democrat-liberali, bihorenii nu au vrut acest lucru. Ei au decis ca la nivel naţional să conducă democrat-liberalii iar la nivel judeţean şi local, liberalii şi udemeriştii. Nu poţi tu, Corcheş să schimbi voinţa lor.
Celălalt aspect pe care Corcheş l-a subliniat mi se pare desprins din filmele cu Stan şi Bran (ţinând cont de cei doi democrat liberali care au venit la conferinţă, Bran şi Bran). Oare, preşedintele Corcheş se crede atât de puternic încât să poată forţa ceva la nivel naţional. Înseamnă că nici nu îşi cunoaşte propriile limite şi nici nu înţelege prea bine cum stau lucrurile la Bucureşti. Nu UDMR stă în alianţa cu PDL ci Guvernul Boc depinde de această alianţă.
Dacă maghiarii decid să iasă de la Guvernare, adio Guvern, adio funcţii câştigate pe criterii politice în locul celor profesionale. Iar udemeriştii îşi permit să facă acest lucru mai degrabă decât democrat-liberalii pentru că au păstrat relaţii bune şi cu liberalii şi cu social-democraţii, relaţii care ar putea conta într-o viitoare Guvernare şi ar putea duce la o nouă alianţă. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre democrat-liberali ai căror alianţe atât cu social-democraţii cât şi cu liberalii au sfârşit tragic.
Probabil că Dorin Corcheş a decis să ia această decizie după ce a băut o cafea cu Emil Boc a fumat un trabuc cu Videanu şi l-a lăsat pe Vlădescu să îi aranjeze cravata. Doar dacă astfel de „intimităţi” ar fi avut loc am putea să îl credem pe cuvânt pe Corcheş. Altfel e penibil, jenant şi dovedeşte că nici combativitatea (lipsită de argumente de cele mai multe ori) pe care o avea Mircea Matei nu o stăpâneşte.
Eu îi recomand să vorbească în şoaptă atunci când mai are astfel de idei. Nu de alta, dar dacă aud şefii de la Bucureşti cu ce declaraţii le periclitează funcţiile, s-ar putea să îşi transforme şi democrat-liberalii statutul de partid în hârtie igienică. Special pentru el, Dorin Corcheş.