Urmare a numeroaselor intervenţii ale IMM-urilor în cadrul evenimentului „Ziua Întreprinzătorilor” organizat de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în data de 28 Mai 2010, privind eliminarea impozitului minim, Ioan Mintaş – Prim Vicepresedinte al CNIPMMR, a propus realizarea unui sondaj în rândul firmelor cu scopul de a consulta şi mai multe IMM-uri cu privire la acest subiect şi de a spori legitimitatea poziţiilor formulate de CNIPMMR împotriva impozitului minim.
CNIPMMR a realizat astfel, în luna iunie, un sondaj privind efectele impozitului minim şi susţinerea acestuia de către IMM-uri. Întrebările adresate IMM-urilor au fost următoarele:
1. Consideraţi că impozitul minim afectează negativ afacerea dumneavoastră?
2. Consideraţi că pentru perioada de austeritate economică (până la sfârşitul anului 2010) se justifică menţinerea impozitului minim?
La sondajul organizat de CNIPMMR au participat un număr de 2.384 de IMM-uri. Un număr de 2.306 (96,73% din respondenţi) au răspuns că impozitul minim le-a afectat negativ afacerea, doar 78 de respondenţi (3,27%) susţinând contrariul. Un număr de 2.341 (98,2% din respondenţi) au răspuns că ei consideră că pentru perioada de austeritate economică (până la sfârşitul anului 2010) nu se justifică menţinerea impozitului minim, doar 43 de respondenţi (1,80%) susţinând contrariul.
„CNIPMMR subliniază, o dată în plus, faptul că impozitul minim a avut efecte negative semnificative şi este contraindicat să fie menţinut, fiind inechitabil şi distorsionand activitatea economică. Astfel, dificultăţile importante ale IMM-urilor, generate de criză şi de accesul limitat la credite, au fost sporite considerabil, ele găsindu-şi cu greutate resursele necesare pentru a-si continua activitatea, foarte multe IMM-uri ieşind din circuitul comercial (în perioada 2009-Mai 2010 – 317.557 de societăţi comerciale).
Scopul declarat al introducerii impozitului minim – cel puţin în discuţiile avute de Guvern cu noi, la care am fost şi eu prezent, a fost scăderea evaziunii fiscale; totuşi acesta nu se verifică în practică, iar menţinerea impozitului minim riscă să crească şi nu să scadă evaziunea fiscală. Cele 317.557 de societăţi comerciale care şi-au închis activitatea de la aplicarea acestui impozit, nu au făcut-o pentru că erau evazioniste, ci pentru că le-au crescut insuportabil costurile! Acest impozit a generat deja prea multe situaţii aberante, firmele membre din ţară prezentându-ne cazuri în care el a depăşit valoarea veniturilor totale ale societăţii! Acesta este adevărul!
Bugetul de stat, din calculele noastre, a fost şi el diminuat considerabil de la introducerea impozitului minim, la capitolul de impozite, taxe şi contribuţii, deoarece odată cu incetarea activităţii a 317.557 de societăţi comerciale au fost generate efecte în cascadă precum scăderea încasărilor la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit şi impozit pe venit, scăderea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor speciale din taxe şi contribuţii salariale şi, în primul rând, creşterea numărului de şomeri.
Împreună cu toţi membrii noştri, considerăm că impozitul minim este cea mai dură măsură fiscală posibilă, introdusă în plină recesiune economică şi fiind total împotriva mediului de afaceri! El nu este rezultatul unui efect de piaţă, ci al unei decizii pur administrative, generată de lipsa de încasări de la bugetul statului, pentru care IMM-urile nu sunt vinovate! Aplicarea impozitului minim nu rezolvă problema nedeclarării profiturilor reale, ci din contră, validează eşecul controlului fiscal în România!”
susţine Ioan Mintaş, prim vicepreşedintele CNIPMMR