Rectorul Cornel Antal pare că a înţeles foarte bine principiul conform căruia „pentru a evolua trebuie să îţi recunoşti în primul rând greşelile” (asta fiind şi singura posibilitate de a le corecta), motiv pentru care nu ezită, atunci când are ocazia, să spună lucrurilor pe nume. Ultimul gest de acest fel l-a făcut miercuri, într-o conferinţă de presă, când a afirmat că la Facultatea de Medicină au fost create discipline „speciale” pentru ca şi pilele fostului decan să aibă un loc de muncă.
Universitatea din Oradea are încă multe probleme de rezolvat pentru a ajunge la nivelul pe care ar trebui să îl aibă o astfel de instituţie. Este însă bine că unele probleme sunt „taxate” şi că aplicând o politică a paşilor mărunţi Universitatea încearcă să mai elimine din ele. Facultatea de Medicină şi Farmacie a universităţii orădene este una dintre cele mai mediatizate, acolo găsind mari probleme şi ARACIS-ul. Fie că a fost vorba de un management prost fie că de vină a fost corupţia şi clientelismul, Facultatea de Medicină a fost mereu cea care a creat imagine negativă Universităţii din Oradea şi întregului învăţământ din municipiu. Este şi motivul pentru care Cornel Antal a decis să „facă curat” în instituţie.
„ La Facultatea de Medicină şi Farmacie, pe vremea fostului decan, (n.r. Mircea Ifrim) s-au creat anumite discipline pentru persoane. Un exemplu îl reprezintă aici soţia decanului pentru care s-a făcut „Medicină tradiţională”, o disciplină ce nu exista la nicio altă facultate de medicină din ţară. Până acum au plecat de bună voie 40 de persoane. Noi vom continua încet-încet să facem curăţenie, brusc nu se poate”
a declarat Cornel Antal.
Rectorul susţine că era nevoie de „curăţenie” în instituţie pentru că nu se justifică numărul mare de profesori (450), raportat la numărul de studenţi (3.500). O situaţie asemănătoare se înregistrează şi la Facultatea de Arte Vizuale unde la un număr de 43 de cadre didactice există 220 de studenţi.
„Criteriile după care vom face disponibilizările vor fi calitatea de titular, gradele didactice superioare, titlul de doctor şi rezultatele obţinute în evaluarea individuală. Va conta şi numărul de studenţi care sunt şi vor fi înscrişi la acele facultăţi. Calendarul de aplicare al acestor măsuri a fost deja stabilit. Va trebui să trecem aceste măsuri prin mai multe stadii aşa că numărul persoanelor care vor fi disponibilizate îl vom cunoaşte doar în 14 septembrie”
a explicat Antal.