În sfârşit, reacţionează cineva! Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali (APEL), Asociatia Profesioniştilor din Presa Clujeană (APPC), Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România şi Convenţia Organizaţiilor de Media condamnă cu fermitate modul agresiv, iresponsabil şi lipsit de deontologie în care unele medii româneşti au tratat cazul morţii cântareţei Mădălina Manole.
Este trist să vedem că în România anului 2010 are loc o „otevizare” a tuturor posturilor de televiziune care se consideră profesioniste. Cazul morţii artistei Mădălina Manole nu este singular din punctul de vedere al modului neprofesionist şi lipsit de etică în care este prezentat. Noi, cei de la Oradea Press, punem o întrebare pe care o considerăm de bun simţ: „Oare în România mai există CNA?”. Din păcate, comunicatul emis de Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană nu are nicio putere în a sancţiona aceste abuzuri.
„Dincolo de nesocotirea dreptului la viaţa privată şi a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalişti au încălcat brutal normele etice în ceea ce priveşte relatarea jurnalistică în cazuri de sinucidere. Considerăm ca deosebit de periculoasă şi iresponsabilă detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergând până la prezentarea publică a substanţei chimice utilizate şi a produsului comercial care o conţine.
Nu în ultimul rând, consideraţiunile pseudo-psihologice prezentate public drept „opinii” nu ţin cont de aspectele patologice ale sinuciderii, ca manifestare a unei posibile depresii, plasând în mod automat vinovăţia asupra victimei.
Facem apel la factorii de răspundere editorială să pună capăt practicilor de exploatare senzaţionalistă a unor drame personale, chiar dacă ele aduc în prim planul atenţiei publice personalităţi care se bucură de notorietate. Considerăm că astfel de practici sunt dăunătoare atât pentru public, cât şi pentru profesia jurnalistică, aflată în pierdere de credibilitate”
Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistlui, „Jurnalistul va evita descrierea detaliată de tehnici şi metode infracţionale, tehnici suicidale, vicii şi nu va utiliza imagini violente şi alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita să provoace, să promoveze şi să dezvolte subiecte de presă pe marginea unor evenimente morbide. (…)”.
se precizează într-un comunicat remis de Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană şi semnat de preşedintele Adrian M. Popa.