Dacă mulţi dintre orădeni sunt în această perioadă în vacanţă, există şi personae care nu îşi mai văd capul de treabă. Un exemplu îl reprezintă aici salvamontiştii de la Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor (SJS-SBh) care împreună cu colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana şi cei de la SMURD au intervenit în mai multe situaţii critice în această săptămână.
Marţi după-masă, la orele 16:20, dispeceratul ISU Crişana, ca urmare a preluării unui apel de la 112, a alarmat SJ Salvamont-Salvaspeo SJS-SBh semnalând accidenterea unei turiste pe traseul Circuitul Văii Galbena – Padiş. Persoana care a apelat iniţial la 112 preciza că turista prezintă o posibilă luxaţie sau fractură şi că se află în perimetrul „Cascadei Evantai”. Imediat a fost alarmată patrula SJS-SBh care asigură permanenţa în Padiş. Pe fondul restrângerilor bugetare, în prezent, patrula este compusă din 2 persoane, în loc de 4, cum ar fi ideal, ţinând cont de traficul turistic şi complexitatea reliefului din zona Padişului.
Patrula s-a deplasat urgent la faţa locului, sosind concomitent cu echipajul SMURD pornit din Ştei. După ce au identificat grupul din care făcea parte victima, aceasta fiind însoţită de soţ şi de fiu, s-a examinat accidentata. Femeia, în vârstă de 40 ani, a suferit o fractură la nivelul tibiei şi i s-a acordat primul ajutor, victima fiind izolată termic după imobilazarea membruluiu fracturat.
Problemele au apărut însă la încercarea de evacuare. In condiţii normale, totul ar fi decurs fără nici o problemă însă, pe fondul unor precipitaţii masive care au căzut în partea superioară a platoului carstic Padiş, pe valea Galbena s-a produs practic o viitură, în timp ce salvatorii acordau primul ajutor, nivelul crescut al apei şi curentul foarte puternic împiedicând evacuarea pe traseul normal.
S-a luat decizia de a încerca evacuarea urmând poteca din amonte, salvatorii solicitând echipajului SMURD să se deplaseze către Poiana Florilor pentru a prelua victima. Din nefericire, nivelul apei a continuat să crescă tot mai năvalnic şi, în ciuda celor 3 ore de efort susţinut, tot grupul a fost efectiv blocat pe vale, de viitură.
Un alt obstacol major, care a contribuit la complicarea situaţiei, l-a reprezentat funcţionarea defectuasă a reţelei de telefonie mobilă, afectată de furtunile produse în ultima lună, fapt ce a făcut extrem de dificilă menţinerea legăturii cu dispecerul SJS-SBh. Pe fondul lipsei de informaţii privind evoluţia situaţiei, la orele 22 dispecerul a decis trimiterea unei echipe suplimentare de la Centrul zonal Ştei al SJS-SBh.
Aceştia au ajuns în circa 75 de minute la colegii lor blocaţi de viitură. Nivelul apei şi forţa curentului făceau imposibilă orice altă tentativă de a evacua targa cu victima de-a lungul potecii, în amonte. O soluţie ar fi fost aşteptarea până în momentul în care viitura ar fi trecut şi apele ar fi revenit la nivelul normal, însă incertitudinea privind rezistenţa fizică a victimei nu permitea această variantă. Ca urmare s-a luat decizia de a forţa evacuarea prin apă, în aval, către drumul care traversează valea.
În consecinţă, o echipă lărgită, dotată cu costume de scufundare, a pornit din Oradea la orele 01:30. La orele 03:00 aceştia s-au reunit cu colegii aflaţi la faţa locului. După ce victima a fost din nou evaluată, izolată termic cât mai bine posibil, ea a transferată într-o targă impermeabilă iar în jurul orelor 04:00 a început evacuarea. La orele 06:30 victima a fost preluată de echipajul SMURD şi transportată la spitalul municipal din Beiuş.
Miercuri după amiază, în jurul orelor 17:00, de la Dispeceratul National 0-Salvamont se preia apelul unei persoane blocate în perimetrul Văii Sighiştel, după ce, timp de câteva ore, crezând că e pe un marcaj turistic, a urmat de fapt un marcaj forestier. După circa 2 ore, timp în care imprudentul turist a urmat exact indicaţiile dispecerului SJS-SBh primite succesiv, prin telefon, a reuşit să ajungă pe adevăratul traseu turistic marcat şi să ajungă în final în sat, unde işi lăsase maşina.
În aceeaţi seară, un alt grup, din 4 persoane, a părăsit marcajul traseului Circuitul Cheilor Galbenei din Padiş în idee că vor scurta drumul până la cabana Cetăţile Ponorului şi s-au trezit pe o vale foarte abruptă. Prin intermediul Dispeceratului National 0-Salvamont, dispecerul SJS-SBh ia îndrumat spre raseul corect, în întâmpinarea lor fiind trimisă patrula din Glăvoi.
Joi seara, în jurul orelor 18:30 dispecerul SJS-SBh preia de la 112 Bihor apelul unei familii care, pornită din Vărăşoaia, prin Cetăţile Rădesei, a trecut succesiv de pe un marcaj pe altul până când nu au mai ştiut efectiv unde se află. După ca au primit instrucţiuni pe unde să o ia ca să întâlnească primul traseu marcat, a fost alertată din nou patrula SJS-SBh din Glăvoi, care a pornit imediat în căutare, bănuindu-se că rătăciţii erau undeva în apropiere de Onceasa. După circa 2 ore, grupul a fost reperat şi însoţit în siguranţă până la cabana Vărăşoaia.
Un amănunt aparent hilar dar ridicol este că aceeaşi familie o oră mai târziu, sunând prin 112, de acestă dată Cluj, a cerut legătura cu Salvamontul ca să anunţă că au regăsit marcajul. Nu şi-au dat seama că discută cu Salvamont Cluj şi au explicat din nou situaţia, solicitând să vină cineva după ei. Cei de la Salvamont Cluj au pornit urgent către zona indicată. Din fericire, clujenii au contactat colegii bihoreni, în ideea de a colabora pentru găsirea grupului, şi aceştia le-au spus să se întoarcă la sediu, întru-cât situaţia era sub control.
„Acest aspect apare des la limita între judeţe, când, apelul la 112 este preluat de dispeceratul cel mai apropiat pilonului de telefonie mobilă prin care e direcţionat apelul turistului. În acest caz, dacă aţi luat legătura cu un anumit serviciu de urgenţă, la un nou apel la 112 solicitaţi să vi se facă legătura cu acel serviciu cu care aţi vorbit şi prima oară. Evitaţi astfel confuziile şi risipirea de resure pentru o alarmă falsă”
susţin reprezentanţii Salvamont. La orele 22:03 un alt apel, preluat tot de la 112 Bihor, semnala un grup rătăcit în perimetrul staţiunii Stâna de Vale, lipsit de surse de lumină. Dispecerul SJS-SBh le-a dat indicat rătăciţilor pe ce drum să o ia până la prima intersecţie. Ulterior a alertat postul de Jandarmerie Montană din Stâna de Vale şi a indicat acestora în loc vor întâlnii grupul de rătăciţi.
Vineri, la orele 09:40, prin intermediul 112 Bihor, proprietarul unei pensiuni din Remetea semnala dispariţia a 5 persoane, dintr-un grup de 7, pe care în seara precedentă i-a îndrumat spre zona Coada Lacului. Din cei 7 numai 2 au ajuns la destinaţie şi au sunat la pensiune să anunţe dispariţia celor 5.
Dispecerul SJS-SBh a contactat telefonic pe cei 2 ajunşi la Coada Lacului pentru cere detalii. Între cei 5 se afla o persoană cu proteză de şold, un diabetic insulino-dependent şi un supraponderal astmatic.
„Din fericire nu a mai fost nevoie de intervenţia Salvamont, cei 5 au apărut în zona Meziad, la pesiunea de unde plecaseră iniţial, după ce au petrecut noapte în pădure. Menţionăm totuşi şi acest caz ca un model de imprudenţă şi indisciplină majoră, când grupul s-a despărţit iar cei mai vulnerabili au fost lăsaţi la urmă”
se precizează într-un comunicat remis de SJS-SBh.