Oamenii de ştiinţă au creat în sfârşit colegul ideal, o maşină capabilă să facă sute de experimente în mod repetat. Adam, este un robot care şi-a descoperit singur pasiunea pentru ştiinţă şi pentru tot ce presupune munca unui om de ştiinţă.
Maşina a reuşit să se comporte ca un om fără a fi programată, formulând de una singură o ipoteză, testând-o, interpretând rezultatul şi apoi reformulând ipoteza primară pe baza noilor constatări.
„Adam este un prototip dar în 10-20 de ani cred că astfel de maşini for fi ceva obişnuit în laboratoare. Mai ales că nu se compară ca investiţie financiară cu oamenii care ar trebui plătiţi pentru a face cea ce el reuşeşte să facă cât ai clipi”
a declarat pentru BBC, Ross King de la departamentul de ştiinţă computerizată a universităţii Aberystwyth din Ţara Galilor. Cercetătorul mai susţine că Adam este capabil să îşi exprime mult mai clar ideile de cercetare decât o fac oamenii în general:
„Ajunge în mod logic la concluzii, fără a nuanţa răaspunsurile sau punctele de vedere aşa cum fac oamenii ceea ce îl face mai eficient când vine vorba de cercetări ştiinţifice”.
Ross King a mai declarat pentru BBC că aceeaşi echipă care a lucrat la proiectul „Adam” lucrează la un nou proiect, şi mai complex (Eva), un nou robot ştiinţific mult mai avansat capabil să descopere noi medicamente.