Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle împreună cu Inspectorul Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana au reuşit să coalizeze în jurul său mai multe forţe şi să pună la punct un proiect de 12 milioane de euro, deosebit de important pentru judeţ. Este vorba de dotarea a patru localităţi cu 11 utilaje performante pentru stingerea incendiilor şi intervenţii în caz de accidente grave.
Prin intermediul proiectului, Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta urmează să fie dotate cu autospeciale performante capabile să intervină în situaţii critice.
„Ţin să îi mulţumesc în primul rând preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor Radu Ţîrle pentru ajutorul acordat şi celorlalţi colegi din judeţele din regiunea noastră împreună cu care am realizat acest proiect. El se va desfăşura pein ADR Nord Vest, urmând ca toate celelalte judeţe din regiune să plătească o contribuţie proprie, modică în comparaţie cu valoarea proiectului. Bihorul, spre exemplu va plăti doar 2%. În urma acestui proiect 11 autespeciale vor intra în dotarea ISU Crişana, ceea ce va face ca timpul până la intervenţie să fie mai mic iar eficienţa să fie crescută. Vom avea 5 autospeciale cu apă şi spumă, una de cercetare NBCR, una pentru descarcerare grea, 3 ambulanţe de prim-ajutor şi una de reanimare, toate acestea de ultimă generaţie. Noile autospecialele de intervenţie vor atinge aproape 100 de km pe oră, lucru care era imposibil cu fostele maşini construite în anii 80. Autospecială grea, ca cea care va intra în dotarea ISU la Oradea există doar la Bucureşti şi la Târgu Mureş”
a declarat Inspectorul Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, Ioan Baş.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle susţine că pentru intervenţiile speciale pe regiunea Nord-Vest ar fi nevoie şi de un elicopter dar că este mult mai dificil de achiziţionat.
„Valoarea totală a proiectului pentru toată regiunea Nord-Vest este de 12 milioane de euro, din care 7.762.318,80 de lei revin judeţului nostru. Am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii celorlalte judeţe pentru a achiziţiona un elicopter care să intervină în situaţiile mai complicate. Din păcate, dacă am achiziţiona un astfel de aparat el va intra într-un sistem naţional care deserveşte toată ţara şi ne-am putea trezi că atunci când este nevoie de el în această regiune să nu îl putem folosi pentru că este într-o misiune la Tulcea, spre exemplu. Singura soluţie ar fi ca şi celelalte regiuni să dorească acest lucru şi să achiziţionăm 8 elicoptere, fiecare dintre ele să deservească o anumită zonă”
a explicat Radu Ţîrle.