În cursul anului trecut, Consiliul Local Oradea a aprobat instituirea unei taxe speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban – Centrul Istoric Oradea. Pentru implementarea taxei s-a realizat un studiu care a fost prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă de către viceprimarul Gheorghe Carp, arhitectul Ernest Pafka şi directorul adjunct al Direcţiei Economice – Tănase Miculescu.
Pentru implementarea acestei taxe speciale, la începutul lunii iulie a anului 2010 s-a înfiinţat o comisie care are în atribuţii verificarea şi analiza unui studiu elaborat de SC Proarh SRL, analiza tuturor obiecţiunilor şi cererilor pentru scutire, depuse de persoane fizice şi juridice cu privire la încadrarea imobilelor în categoria reabilitate, comunicarea unei liste care să cuprindă imobilele reabilitate.
Pe baza unui studiu realizat de către SC Proarh SRL, comisia a determinat care dintre imobile sunt reabilitate (prin urmare nu vor avea obligaţia de a plăti contribuţia specială) şi care au faţadele nereabilitate şi sunt obligate la plata taxei.
Studiul arată că, din cele 3.518 clădiri analizate: 1.744 sunt clădiri cu faţade neîntreţinute, 1.167 sunt clădiri cu faţade întreţinute, 201 sunt clădiri la care s-au făcut intervenţii inadecvate, 182 sunt clădiri cu împrejmuiri neîntreţinute, 52 sunt clădiri cu împrejmuiri întreţinute şi 172 sunt clădiri cu intervenţii nefinalizate.
„Având în vedere că, la 30.06.2010, a expirat termenul la care proprietarii clădirilor situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea aveau obligaţia să depună declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a imobilului, municipalitatea începe din 2 august operaţiunile de debitare şi înştiinţare de plată a taxei pentru neîntreţinerea faţadelor pentru persoanele fizice. Persoanele fizice vor avea obligaţia să plătească taxa stabilită până în data de 30 septembrie 2010.
Tot din 2 august vor fi notificate şi persoanele juridice ca să transmită Primăriei Oradea, până la data de 15 august, declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a imobilului. După această dată, municipalitatea va aplica sancţiuni pentru nedepunerea declaraţiei de impunere.
Contribuţia persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor este suportată de proprietarii clădirilor situate în perimetru după cum urmează:
Persoane fizice:
1. Clădiri situate în perimetrul istoric:
– clădiri monument istoric – 3 lei/mp/an;
– clădiri neclasificate ca monumente istorice, dar situate în perimetrul istoric – 2 lei/mp/an;
2. Clădiri situate pe arterele principale ale perimetrului istoric:
– clădiri monument istoric – 4 lei/mp/an
– clădiri neclasificate ca monumente istorice, dar situate pe arterele principale ale perimetrului istoric – 3 lei/mp/an
Persoane juridice:
– clădiri situate în perimetrul istoric – 5 lei/mp/an
– clădiri situate pe arterele principale ale perimetrului istoric – 6 lei/mp/an
În cazul neîntreţinerii faţedelor imobilelor sancţiunile contravenţionale în cazul persoanelor juridice pentru depunerea cu întârziere sau nedepunerea declaraţiei privind stabilirea contribuţiei la reabilitarea faţadelor sunt următoarele:
– amendă de la 240 lei la 960 lei pentru depunerea cu întârziere a declaraţiei de impunere
– amendă de la 960 lei la 2.400 lei pentru nedepunerea declaraţiei de impunere”
se precizează într-un comunicat remis de Primăria municipiului Oradea.