Aniversarea existenţei de două decenii a Galeriei orădene va fi sărbătorită la sediul Galeriei Euro Foto Art din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, luni 23 august 2010, la ora 11:00. Alături de artistul fotograf Ştefan Tóth vor mai fi prezenţi, viceprimarul municipiului Oradea, Rozália Biró, criticul de artă Ramona Novicov şi membrii Cvartetului Varadinum. Cu acest prilej va fi lansat şi un catalog jubiliar dedicat Galeriei.
Cunoscuta Galerie orădeană a devenit de-a lungul anilor un reper pentru iubitorii artei fotografice şi nu numai, devenind singura Galerie de acest fel din România, care a putut oferi publicului vizitator sute de expoziţii de excepţie cu un program de vizionare săptămânal, de cel puţin 40 de ore.
Un pic de istorie. Cum a luat naştere Galeria Euro Foto Art
Ideea înfiinţării galeriei aparţine artistului fotograf orădean Ştefan Tóth A.FIAP, care, în calitate de preşedinte fondator al Clubului Fotografic Nufărul (CFNO), a propus în anul 1985 regretatului preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), Sylviu Comănescu, fondarea, de această dată la Oradea, a celei de a doua Galerii permanente din ţara noastră, după cea din strada Brezoianu din capitală şi care aparţinea AAFR. Deoarece fotoclubul orădean nu avea personalitate juridică, viitoarea Galerie permanentă urma să fie administrată de AAFR, prin reprezentantul şi membrul creator al Asociaţiei naţionale la Oradea, artistul fotograf orădean Ştefan Tóth.
Propunerea către conducerea AAFR a fost susţinută şi de Primăria Municipiului Oradea, care, la solicitarea oficială primită din capitală, a emis o repartiţie pentru un spaţiu din centrul oraşului (strada Iosif Vulcan) la parterul actualului Hotel Atlantic. Documentul emis, care urma să fie avizat de Conducerea Judeţeană de partid, a rămas blocat, deoarece, spaţiul situat în vecinătatea directă a Fotbal Clubului Bihor a fost probabil solicitat şi pentru dezvoltarea acestuia.
După schimbarea de regim din România, repartiţia obţinută a fost reactualizată prin bunăvoinţa unui funcţionar superior de la Direcţia de sistematizare, Ion Ardelean (fotograf amator), care a reuşit să obţină la începutul anului 1990, o altă repartiţie pentru CFNO (care între timp a obţinut personalitate juridică), pentru un spaţiu adecvat (fosta arhivă a Teatrului de Stat din Oradea), pe strada Moscovei nr. 1-3.
Până la intrarea în posesie, care a fost îngreunată de eliberarea spaţiului, conducerea CFNO a hotărât inaugurarea galeriei permanente de artă fotografică, care la propunerea artistului fotograf Tibor Nagy, a primit denumirea de Galeria Foto Art. Astfel, la data de 25.05.1990 a fost vernisată în holul Clubului Artistic Constructorul, prima expoziţie intitulată Pro Europa, locaţie unde au mai fost vernisate alte două expoziţii.
Fiind un spaţiu neadecvat pentru asemenea manifestări, conducerea Fotoclubului a reuşit să încheie un contract provizoriu, pentru un spaţiu reprezentativ situat la etajul unu din centrul Civic, în actualul sediu a Băncii Comerciale Sao Paulo, unde, la data de 11 octombrie 1990 a fost vernisată o expoziţie internaţională de artă fotografică şi unde până la sfârşitul anului, au fost vernisate mai multe expoziţii naţionale. În paralel, administratorul spaţiului din vremea respectivă (IJGCL), împreună cu CFNO a intentat mai multe procese împotriva Teatrului, solicitând eliberarea spaţiului, pentru care fotoclubul orădean avea un contract de închiriere legală.
În sfârşit, prin sentinţa definitivă a Tribunalului Bihor, a fost emis documentul definitiv de evacuare silită, în baza căruia CFNO a reuşit la data de 05 mai 1991 să ocupe spaţiul, care doar într-o lună a fost pus la punct cu sprijinul financiar al artiştilor fotografi din cadrul CFNO, care au împrumutat sume însemnate, din care s-au putut achita costurile de reparaţie şi amenajare a galeriei.
În sfârşit… prima expoziţie
Astfel, în noua Galerie care a fost inaugurată la data de 24 iunie 1991, a fost instalată o expoziţie internaţională de fotografie, în condiţii de expunere fără precedent din Oradea. La evenimentul inaugural a participat şi regretatul artist fotograf Gheorghe Lăzăroiu E.FIAP, preşedintele Fotoclubului Orizont din Sibiu, care a pus la dispoziţia orădenilor şi expoziţia inaugurală. De la inaugurare şi până la părăsirea locaţiei, (la data de 30 iulie 2009), în acest spaţiu, devenit între timp cunoscut atât în ţară, cât şi în strainătate, au fost vernisate la intervale de 2 -3 săptămâni, peste 350 de expoziţii naţionale şi internaţionale de artă fotografică.
Cu sprijinul şi datorită bunăvoinţei Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea şi a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, Galeria se mută într-un spaţiu şi mai reprezentativ, situat la parterul şi semietajul clădirii din Piaţa 1 Decembrie nr. 12. În baza protocolului încheiat cu comitetul director al CFNO, odată cu mutarea, galeria trece în administrarea Asocaţiei Euro Foto Art (AEFAO), fondată tot de artistul fotograf Ştefan Tóth.
Odată cu mutarea în nou spaţiu se schimbă şi denumirea în Galeria Euro Foto Art. Plecarea din vechea locaţie şi inaugurarea noului spaţiu (a cărui amenajare a durat un timp record de numai 7 zile), a fost marcată prin vernisarea în cele două locaţii a expoziţiei reprezentative a membrilor Fotoclubului orădean, intitulată Paşi în lumină.
În intervalul celor două decenii, în Galeria orădeană au fost vernisate 394 de expoziţii, realizate din lucrările artiştilor fotografi din România, precum şi ale fotografilor din cele 5 continente ale lumii şi a prezentat publicului orădean şi nu numai, peste 35.000 de lucrări fotografice, la care accesul vizitatorilor a fost gratuit.
La ora bilanţului putem aprecia faptul că în spatele acestei munci titanice a stat în primul rând artistul fotograf orădean Ştefan Tóth A.FIAP, cu echipa sa, care a reuşit să conceapă şi să finalizeze un program expoziţional unic, fără precedent în România şi chiar în Europa. Datorită vernisajelor ce au avut loc în această galerie, organizate în parteneriat de CFNO şi AEFAO au ajuns la Oradea artişti fotografi expozanţi din zeci de ţări ale Europei, precum şi din alte continente, cum ar fi Asia (Japonia, Coreea de sud şi China) şi Noua Zeelandă.
Este de apreciat faptul că multe din aceste vernisaje au fost onorate, pe lângă prezenţa demintarilor municipali şi judeţeni, şi de prezenţa unor ambasadori sau ataşaţi culturali acreditaţi în România (sau cei care au deservit şi ţara noastră din): Africa de Sud, China, India, Peru şi Ucraina.
Nivelul celor aproape 400 de vernisaje a fost ridicat şi prin contribuţia artiştilor Cvartetului de coarde Varadinum, care au fost alături în permanenţă de Galeria orădeană şi care au oferit publicului prezent la vernisaje momente muzicale de neuitat. O contribuţie deosebită la reuşita vernisajelor a constituit-o prezenţa prietenului artiştilor fotografi din Oradea, şi nu numai, criticul de artă Ramona Novicov, care a reuşit de fiecare dată să prezinte foarte poetic imaginile desenate cu lumina.
În final, dar nu în ultimul rând, minunatele afişe concepute şi redactate de artistul fotograf Claudiu Szabó E.FIAP şi realizate prin bunăvoiţa artistului fotograf Ovi D. Pop, Directorul general al firmei Duran’s din Oradea, a făcut ca vernisajele din Galeria Euro Foto Art să devină adevărate sărbători ale artei fotografice.
La ceas aniversar
Lunea viitoare Galeria Euro Foto Art, aşa cum este ea cunoscută azi, va aniversa două decenii de existenţă. În cadrul manifestării, a cărei gazdă de această dată va fi doamna Rozália Biró, viceprimarul municipiului Oradea, va avea loc vernisajul expoziţiei foto-documentare, prin care va fi prezentată activitatea expoziţională derulată în cei 20 de ani de existenţă.
În cadrul vernisajului va fi lansat şi un catalog jubiliar realizat în condiţii de austeritate, doar într-o culoare, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Oradea. Desigur, nici de această dată nu vor lipsi de la evenimentul jubiliar artiştii Cvartetului Varadinum, respectiv cunoscutul critic de artă orădean dr. Ramona Novicov.
Noua expoziţie organizată sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 09 septembrie 2010, între orele 8:00 – 19:00. Intatrea este gratuită.