Mănăstirea Franciscană greco-catolică „Maica Domnului” din cartierul Rogerius (Oradea) a avut, ieri, 15 august, două momente aparte: aici s-a sărbătorit hramul locului şi, în cadrul serviciului divin, s-au hirotesit un lector şi un ipodiacon şi au fost hirotoniţi doi preoţi.
Ocazia întâlnirii de ieri este potrivită pentru a aminti o filă din istoria locului care ne-a găzduit. Mănăstirea franciscană „Maica Domnului” a fost întemeiată de către episcopul Vasile Hossu (1990-1997). El este cel care, după numirea sa ca episcop, a desfăşurat o activitate de refacere a structurilor greco-catolice în Eparhia de Oradea, s-a ocupat de reîntemeierea parohiilor şi protopopiatelor, a învăţământului religios şi laic de toate gradele, de restituirea unor biserici şi a proprietăţilor confiscate şi de reeditarea şi editarea de cărţi, manuale şi publicaţii greco-catolice.
În sfârşitul de săptămână cel mai cald al anului, sărbătoarea Sfintei Maria a adunat la Mănăstirea Franciscană sute de oameni care au dorit să participle la hramul de aici, ascultând liturghia arhierească şi bucurându-se laolaltă cu familiile şi cu prietenii celor patru tineri care au urcat o treaptă în structura Bisericii Greco-Catolice.
În această zi, prin participarea Prea Sfinţiei Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, şi în urma punerii mâinilor sale, a fost hirotesit lector Jesus Cano Moreno, a fost hirotesit ipodiacon Gabriel Emil Vana şi au fost hirotoniţi ca preoţi Andrei Borzaşi şi Cristian Tiseliţă.
Hram şi hirotoniri
Părintele Mihai Vătămănelu, parohul gazdă, ne-a spus despre Mănăstirea franciscană „Maica Domnului” că este cel mai vizitat loc de pelerinaj cu hramul acesta:
„Episcopul Virgil Bercea e mereu prezent la noi când avem hramul. Noi am obţinut şi darul indulgenţelor plenare. În fiecare seară de dinainte de hram avem o procesiune – anul acesta am mers pana la Catedrala romano-catolică şi înapoi. Şi catedrala aceasta are hramul ca şi noi, din acest motiv am ales-o pentru a merge cu procesiunea acolo, dar şi pentru a ne simţi în comuniune. Episcopul Bocskei Laszlo e un episcop foarte deschis, a spus că ar vrea să implice mai mult şi comunitatea sa în anul viitor – acum a fost prima oară când am mers la ei şi nu s-a prea ştiut. Aceasta a fost iniţiativa terţiarilor franciscani. Procesiunea se face cu o copie fidelă a statuii de la Fatima. Am adus-o în Oradea în 2008, când am fost la Fatima împreună cu credincioşii noştri”.
Tot preotul Vătămănelu a spus că, în fiecare an, înainte de hramn, seara, are loc adoraţia euharistică, apoi rozariul, până dimineaţa la ora 6:00. De asemenea, el a adăugat că există o hotărâre a Consiliului Local Oradea prin care Fecioara Maria este declarată a fi protectoarea oraşului – atâta doar că, probabil, orădenii nu ştiu în număr mare de acest lucru.
Despre hirotonirea celor doi noi colegi ai săi, pr. Mihai Vătămănelu a spus:
„Au fost trăiri spirituale mari, în ziua aceasta. Eu am retrăit zilele hirotonirii mele, de acum 12 ani – tot în această biserică am fost şi eu sfinţit preot acum 12 ani, tot de către PS Virgil. El m-a ajutat cu hainele, când a fost momentul. Despre noii preoţi pot să vă spun că au venit înainte pentru a vedea locul, i-am văzut ca pe nişte oameni deosebiţi şi sunt sigur că au har de la Dumnezeu.”
Slujba arhierească a fost prilej de bucurii şi emoţii pentru cei de faţă. Dacă mulţi dintre colegi îi încurajau prin zâmbetele lor pe cei doi preoţi nou hirotoniţi, familiile lor au vărsat şi lacrimi văzând că au ajuns, după ani de muncă, în cel mai important moment al vieţii unui preot: la hirotonirea lor din partea episcopului.
Toată ziua a stat sub semnul Fecioarei Maria, nu doar prin procesiunea în cadrul căreia s-a înconjurat biserica purtându-se statuia adusă de la Fatima ci şi cu ajutorul predicii ţinute de PSS Virgil, care a vorbit despre femeile care sunt cele ce adună prima dată mâinile copiilor lor întru rugăciune, femei împărţindu-se între ţinerea casei şi meserie.
Felicitarea sa a fost adresată tuturor Mariilor prezente dar şi fiecăreia dintre femeile de faţă, devenită Marie prin exemplul predicii sale.
Ramona Băluţescu