Chiar dacă a trecut mai mult de un secol de la începerea construcţiei Teatrului de Stat din Oradea, cetăţenii acestui deceniu vor fi cu siguranţă unii privilegiaţi. Asta pentru că, spre deosebire de cei care nu au ajuns să trăiască în zilele noastre, vor avea ocazia să afle care au fost gândurile arhitecţilor şi ale oficialităţilor care au pus bazele grandioasei construcţii.
Muncitorii care execută reparaţii la Teatrul de Stat din Oradea au descoperit zilele trecute, în temelia imobilului, un obiect tubular de metal, mâncat de rugină. Aceştia au predat obiectul municiaplităţii care, împreună cu reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor, l-a prezentat opiniei publice. Deşi nu există o atestare documentară a evenimentului care a dus la implantarea în zid a acestui obiect, reprezentanţii Muzeului susţin că există date cu privire la unele obiceiuri care se practicau în secolul trecut, atunci când se construia o clădire, şi că, conform acestora, în tubul de metal ar trebui să fie înscrisuri cu gândurile, constructorilor, arhitecţilor sau reprezentanţilor oraşului care au decis ridicarea imobilului.
„În trecut era obiceiul ca atunci când se începeau lucrările la o construcţie nouă să se lase la piatra de temelie a imobilului o cutie sigilată în care constructorii, arhitecţii sau reprezentanţii oraşului lăsau gândurile lor referitoare la acea construcţie. Probabil că aşa ceva vom găsi şi acum închis în acest obiect. Acest tub din metal a fost găsit la sfârşitul săptămânii trecute, iar azi îl predăm Muzeului Ţării Crişurilor pentru a fi desigilat în condiţii de siguranţă. În continuare dorim ca după renovarea teatrului să solicităm expunerea documentelor sigilate pentru a putea fi văzute de publicul orădean”
a spus viceprimarul Biro Rozalia.
Florin Herdelea, restaurator la Muzeul Ţării Crişurilor, a declarat că în cazul documentelor de hârtie acestea necesită un tratament special din punct de vedere al umidităţii şi al temperaturii.