În urmă cu câteva luni mă gândeam oarecum contrariat că am ajuns ca la două decenii de la Revoluţie să avem tot o singură televiziune la care să ne putem uita şi câteva ore de program care să merite a fi vizionate. Prea puţine schimbări faţă de ce era atunci. Mai mult nu înseamnă mai bine iar libertatea noastră are un preţ doar dacă ştim să o folosim. Aşa bunăoară, grămada de televiziuni care ne asaltează prin cablu a ajuns să nu valoreze nici cât o ceapă degerată atunci când vine vorba de „conducerea cetăţii”. Cele două televiziuni de ştiri mai importante şi-au făcut o ţintă din a-l discredita pe Traian Băsescu şi actualul Guvern. Nu mai există imparţialitate jurnalistică, deontologie, bun-simţ. Nu mă înţelegeţi greşit. Băsescu şi Guvernul lui de incompetenţi merită criticat dar nu este normal ca să îţi faci o întreagă politică editorială din asta.
Ca şi consumator de media, am ajuns să mă uit la Realitatea şi Antena 3 doar atunci când ştiu că vor fi declaraţii oficiale. Dar nici pe astea nu le pot urmări ca lumea pentru că mereu sunt întrerupte cu păreri ale incompetenţilor din studio, lingăi politici şi moderatorii fără pic de coloană vertebrală, pe care Vântu şi Voiculescu i-au cumpărat (nu angajat, aşa cum ar fi trebuit).
La ştirile de seară m-am uitat de câteva ori, de la 19:20 după ce se termină cu senzaţionalul lor de doi bani, dar m-am scârbit repede când am văzut că cei de la Antena 1 au ajuns să prezinte în Observator „mizerii” de „can-can”, ce mai fac vedetele noastre de carton şi cui i-a mai crescut sânii (am observat că şi la sport au băgat ceva „ştiri mondene”, de parcă ar fi făcut ei vreodată diferenţa între sport şi can-can).
Am regăsit, după ani buni, ştirile de la Televiziunea Română şi am ajuns la concluzia că sunt mai bune decât ce ne dau mogulii. Nu e o problemă de gust, e o problemă de bun simţ. TVR nu ocoleşte ştirile senzaţionale pe care le dau „anteniştii” şi „proteviştii”, dar le scurtează şi le dau mai „la obiect”. Apoi, nu abuzează de astfel de ştiri. Sunt mult mai multe ştiri internaţionale şi, cred eu, mai de calitate. Şi la buletinul de ştiri de la TVR sunt invitate anumite persoane dar nu sunt „luate la bătaie” să spună ce vrea moderatorul. E puţin mai multă decenţă chiar dacă sunt controlaţi de Parlamentul României.
Citeam în urmă cu câteva zile un interviu dat de un director de la BBC care vorbea despre postul pe care îl conduce ca despre un bun naţional. Şi ei sunt plătiţi din buzunarul englezilor de rând dar au ca principală politică editorială imparţialitatea şi profesionalismul. Asta le-a dat credibilitate şi pe credibilitate s-a construit un întreg imperiu.
Ei bine, s-ar putea ca saturaţi de modul în care face presă Vântu, Sârbu şi Voiculescu, românii să dorească altceva iar acel altceva să îl constituie televiziunea naţională. Asta dacă va continua pe această linie a bunului simţ şi nu va aluneca flagrant în cealaltă direcţie devenind sluga Guvernului, a majorităţii din Parlamentul României.