Lanţul de controale declanşat la nivel naţional de ministrul sănătăţii Cseke Attila a ajuns şi în Bihor. Cu această ocazie, la sediul Instituţiei Prefectului a avut loc o întâlnire în care s-au prezentat concluziile acestor controale. La nivel judeţean au fost anunţate 134 de sancţiuni aplicate, dintre care amenzi în cuantum de 24 de mii de lei iar la nivelul municipiului Oradea s-a aplicat o singură sancţiune în valoare de 3.000 de lei.
Joi, 2 septembrie, la sediul Instituţiei Prefectului a avut loc o întâlnire determinată de un control pentru prevenirea şi stingerea incendiilor în unităţile sanitare publice cu paturi, din judeţul Bihor. Acţiunea a fost demarată prin Ordinul 259, din 23 august emis de prefectul judeţului Bihor, a avut loc în perioada 23.08-31.08, la cele 16 spitale şi 6 centre medico-sociale de pe raza judeţului Bihor şi a fost efectuată de echipe de control în componenţa cărora au intrat reprezentanţi ai DSP Bihor şi ofiţeri din cadrul ISU Crişana.
Raportul întocmit în urma controalelor întreprinse a fost prezentat de colonelul Ioan Baş, inspector-şef al ISU Crişana, în prezenţa prefectului Gavrilă Ghilea, a preşedintelui Radu Ţîrle, a directorului Marius Pârcioagă, a tuturor managerilor de spitale şi a reprezentanţilor administraţiilor publice locale de care aparţin unităţile sanitare.
Au fost menţionate, succint, deficienţele constatate – lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu, neactualizarea planurilor de intervenţie, lipsa iluminatului de siguranţă, faptul că nu se asigură trecerea automată pe grupul electrogen în cazul întreruperii curentului electric – şi au fost anunţate 134 de sancţiuni aplicate, dintre care amenzi în cuantum de 24 mii lei.
O singură sancţiune în Oradea
Conform reprezentanţilor Primăriei municipiului Oradea, ISU Bihor a efectuat controale şi în spitalele care se află în subordinea municipalităţii. Nu s-au constatat probleme majore, astfel încât a fost aplicată o singură sancţiune la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
ISU a făcut mai multe controale: în data de 24 august, la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” şi la Spitalul de Obstetrică Ginecologie, în data de 26 august la Spitalul de Pneumoftiziologie iar în data de 27 august la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie. Doar la Spitalul Municipal s-a aplicat o amendă de 3.000 de lei.
Principalele neajunsuri constatate s-au referit la neactualizarea planului de intervenţie, inexistenţa unui cadru în domeniul apărării împotriva incendiilor şi la asigurarea măsurilor de siguranţă pentru evacuare în caz de incendiu.