Săptămâna trecută, timp de trei zile a avut loc Misiunea tehnică BDCE (Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei) reprezentată prin consilierul tehnic Baris Trak. Scopul acestei misiuni a fost acela de a verifica documentele proiectelor, stadiul lucrărilor, actele de calitate cât şi costurile lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor finanţate prin fondurile BDCE.
Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor ale ABA Crişuri finanţate prin fondurile BDCE cu cofinanţare de la bugetul de stat sunt acumularea permanentă Suplacu de Barcău (jud Bihor), acumularea nepermanentă Ginta (jud. Bihor) şi amenajarea Văii Călata (jud. Cluj).
„Reprezentantul BDCE a fost mai mult decât mulţumit de stadiul şi calitatea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor asigurându-ne de continuarea finanţării acestora. De asemenea ne-a promis fonduri pentru definitivarea Acumulării permanente Suplacul de Barcău care este finalizată în proportie de 95 %”
a declarat directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor, care a mai explicat că:
„Aceste lucrări au şi o importanţă transfrontalieră deoarece prin reţinerea pe teritoriul român a volumelor de apă din acumulările mai sus menţionate în perioadele de viitură se diminuează debitele râurilor din secţiunea de frontieră, ceea ce conduce la diminuarea riscului de inundaţii pe teritoriul Republicii Ungare”.
În prezent acumularea permanentă Suplacul de Barcău este finalizată în proporţie de 95%, acumularea nepermanentă Ginta este finalizată in proporţie de 90% iar amenajarea Văii Călata 17%