Următorii ani vor fi hotărâtori pentru întreg sistemul medical din Oradea. Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, planul pe care municipalitatea îl are pentru modernizarea spitalelor din Oradea. Edilul îşi doreşte ca în Oradea să existe un sistem sanitar care să fie completat de cel judeţean astfel încât locuitorii din această zonă să aibă parte de o îngrijire medicală completă la standarde europene.
Reprezentanţii Primăriei municipiului Oradea au conturat un plan de reformare a sistemului medical din municipiu, care include atât spitalele de la nivel municipal cât şi cel judeţean, astfel încât să nu existe servicii medicale paralele ci să funcţioneze ca un tot unitar, oferind servicii medicale complete.
„Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla este nevoie de o colaborare bună la nivelul a trei factori: Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria municipiului Oradea. Domnul ministru Cseke ne-a ajutat mult şi până acum şi ne-a promis să ne ajute în continuare în acest proiect. Dorim ca în 5-10 ani în Oradea să existe un sistem modern de sănătate la standardele medii la care sunt cele ale ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană”
a explicat primarul municipiului Oradea.
Municipalitatea vrea medici şcoliţi în Occident
Pentru ca acest lucru să fie dus la bun sfârşit este nevoie atât de modificări în ceea ce priveşte actuala situaţie cât şi de oameni de calitate, doctori bine pregătiţi. Conform municipalităţii, actuala situaţie poate fi îmbunătăţită prin mai multe proiecte, care deja au fost conturate.
Printre ele se află şi mutarea totală sau parţială a unor secţii (oncologie, cardiologie şi chirurgie) de la Spitalul Judeţean şi alte unităţi medicale din subordinea Consiliului Judeţean, la cel municipal, mutare care este mai mult decât necesară pentru ca Spitalul Judeţean, să poată căpăta autorizaţie.
„Spitalul Judeţean este cel mai mare spital din România care nu are autorizaţie şi asta se datorează şi numărului mare de paturi pe care îl are. Mutarea unor secţii şi demararea unor lucrări de modernizare l-ar aduce cu siguranţă la nivelul de care are nevoie pentru a primi această autorizaţie. Pentru mutarea secţiei de oncologie vom primi ajutor de la Ministerul Sănătăţii şi vom asigura bani şi de la bugetul primăriei.”
susţine Ilie Bolojan.
Odată cu aceste proiecte care vizează reorganizarea sistemului medical, municipalitatea vrea să demareze şi un proiect prin care să pregătească mai mult şi mai bine medicii care vor lucra în aceste unităţi.
„Dorim, de asemenea, ca împreună cu Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea să punem la punct şi un proiect de pregătire a medicilor orădeni în cele mai bune centre medicale din străinătate pentru a ridica calitatea actului medical în municipiu. Pentru a fi siguri că vom pregăti medici pentru Oradea le vom condiţiona această pregătire de câţiva ani de practicare în spitalele noastre”
a declarat edilul.