Joi, 23.09.2010, mai mulţi oameni politici din România (Bihor şi Sălaj) şi Ungaria (Hajdú-Bihar) au decis să semneze o declaraţie comună pe care să o trimită Guvernelor celor două ţări pentru a solicita repornirea la turaţie maximă a lucrărilor. Oamenii politici din cele trei judeţe susţin că cele două regiuni din România şi Ungaria nu se pot dezvolta fără ducerea la sfârşit cât mai grabnică a proiectului.
Participanţii la întâlnirea de lucru de la Suplacu de Barcău, privind infrastructura de transport din zona de graniţă dintre România şi Ungaria, parlamentari de la toate partidele şi reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene din judeţele Bihor şi Sălaj, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Hajdú-Bihar, au convenit asupra următoarelor principii:
1. În contextul integrării europene, promovarea şi elaborarea unor proiecte de dezvoltare economică la nivel naţional nu poate avea eficienţă decât pornind de la o abordare regională, mai ales pentru zonele de graniţă.
2. Autostrada „Transilvania” este un proiect de importanţă majoră pentru dezvoltarea zonei de vest a României şi a zonei de est a Ungariei, dar şi o arteră vitală pentru o legătură civilizată cu Europa.
3. Electrificarea sectorului de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia-Bihor este o măsură de bun simţ pentru a fluentiza circulaţia feroviară dintre România şi Ungaria şi, implicit, Europa, precum şi pentru a asigura o călătorie civilizată pentru călătorii din ambele sensuri.
Semnatarii consideră că relansarea economică în perioadele de criză financiară nu se poate face fără participarea directă a statului la marile proiecte de infrastructură. Declaraţia a fost semnată de: Vitányi István, deputat judeţul Hajdú-Bihor – Ungaria, Arnóth Sándor, deputat judeţul Hajdú-Bihar – Ungaria, Muraközy István, viceprimar Berettyóújfalu – Ungaria, Fekete Szabó András-Levente, senator judeţul Sălaj – România, Cornel Popa, senator judeţul Bihor – România, Gheorghe Pop, senator judeţul Sălaj – România, Nicolae Jolţa, deputat judeţul Bihor – România, Adrian Merka, deputat judeţul Bihor – România, Seres Dénes, deputat judeţul Sălaj – România, Mirel Taloş, deputat judeţul Sălaj – România, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliul Judeţean Bihor – România, Tiberiu Marc preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – România şi Radu Căpâlnăşiu, primar al Municipiul Zalău – România.