Joi, 23 septembrie, în sala „Traian Moşoiu” a Primăriei, a avut loc o dezbatere cu specialiştii, membrii ai OAR, pe tema reabilitării Ansamblului Urban Piaţa Unirii-Piaţa Ferdinand. Au fost prezentate trei variante, orădenii fiind invitaţi să se implice cu sugestii şi observaţii în proiect.
Specialiştii Tamas Emodi, Szabo Anemari şi Horea Goga au propus trei variante de reabilitare.
„Prima variantă, prezentată de arhitectul Tamas Emodi, are la bază conceptul de redare către public a spaţiului delimitat de fronturile de clădiri perimetrale, cu refacerea parapeţilor, jardinierelor şi lampardierelor, proiectate de arhitectul Duiliu Marcu, şi a celor două fântâni interbelice. Această variantă presupune şi pavarea integrală a pieţei, prin desfiinţarea suprafeţelor înierbate.
A doua variantă de reabilitare a fost prezentată de arhitectul Szabo Anemari. Aceasta presupune reabilitarea zonei amenajate de arhitectul Duiliu Marcu, cu refacerea celor două fântâni din perioada interbelică şi păstrarea zonelor verzi din jurul acestei zone. Atât Piaţa Unirii cât şi Piaţa Ferdinand, în continuarea lucrărilor de reabilitare, ar urma să aibă desfiinţate zonele înierbate, propunându-se un pavaj care păstrează linia secesionului arhitectural.
A treia variantă de reabilitare, propusă de arhitectul Goga Horea, nu presupune intervenţii majore în actuala configuraţie a Pieţei Unirii-Pieţei Ferdinand. Varianta se bazează pe păstrarea zonelor înierbate, intercalate cu pavaje pietonale, în armonie cu Piaţa Duiliu Marcu.
Cei interesaţi pot face sugestii, observaţii cu privire la reabilitarea Ansamblului Urban Piaţa Unirii-Piaţa Ferdinand, în scris, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 23, parter, în atenţia Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, sau pe adresa comunicare_pmo@yahoo.com, până în data de 30 septembrie”
se precizează într-un comunicat remis de Primăria municipiului Oradea.
Primele doua variante distrug amenajarea peisagistica de inspiratie engleza a arhitectului Duiliu Marcu, unul dintre cei mai importanti arhitecti romani. Propunerile nu pot fi numite amenajari peisagistice, avand in vedere ca nu propun decat o mineralizare excesiva a pietei si o distrugere a unei amenajari a patrimoniului natural ce ar trebui restaurata si revcitalizata, dar in nici un caz distrusa. arh. Cerasella Craciun – Coordonator Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului, UAUIM.
Sunt deacord cu arhitecta care mai sus si-a exprimat parerea. PMO si-a batut joc de oras si cu organizarea concursului de arhitectura si urbanism… a fost intradevar ceva mai bine organizat fata de cel cu „Republicii” dar cu lasare de asteptari – clasic la noi, nu! – iar OAR Bihor absolut deloc nu s-a implicat… castat asta din faptul ca proiectul arh.-ului Tamas Emodi a fost ales de PMO, care a uita ca nu suntem in Bucuresti, Berlin, Ulm, Budapesta, Londra sau mai stiu eu ce orase si ca noi suntem in Oradea si aveam ceva mult mai valoros decat toate cele mai sus enuntate: secession, baroc, eclectic, s.a.m.d. … sa va fie rusine!
e cea mai rudimentara si sterpa propunere posibila. nu tine cont de fluxurile de circulatie, specificul zonei si nu creaza spatii de caliate. o gluma proasta