Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat opiniei publice materialele care vor fi supuse la vot, joi, în şedinţa Consiliului Local. Printre ele, proiecte deosebit de importante care în câţiva ani vor schimba total la faţă municipiul Oradea.
Oradea a reuşit în aceşti doi ani să atragă cei mai mulţi bani europeni pentru proiecte din vestul ţării. Cu ajutorul lor municipalitatea a pornit o mulţime de proiecte care vor schimba total la faţă oraşul de pe Criş. Nu o spunem doar noi cei de la Oradea Press ci şi reprezentanţii ADR Nord-Vest care au lăudat, la ultima conferinţă de presă, municipalitatea pentru modul în care a reuşit să obţină banii europeni. În fapt, Ilie Bolojan a recunoscut că proiectele Europene au fost şi sunt o prioritate pentru actuala administraţie.
„În ultima perioadă am încercat să atragem cât mai multe proiecte europene şi de mediu. Vom demara, după obţinerea acordului din partea Consiliul Local al municipiului Oradea, proiectele de anvelopare a unor clădiri, izolarea termică a unor spitale şi şcoli precum şi renovarea mai multor ştranduri”
a declarat primarul Ilie Bolojan.
Proiectul extinderii pietonalei tot mai aproape de realizare
Extinderea pietonalei pe axa ce cuprinde Str. Republicii, Piaţa Ferdiand, Piaţa Unirii, Parcul 1 Decembrie şi Piaţa Independenţei (Cetatea Oradea) este un obiectiv strategic al municipiului Oradea.
„Primăria municipiului Oradea doreşte să extindă spaţiile pietonale în detrimentul celor rutiere în zona Centrului Istoric, să protejeze amenajările şi clădirile cu caracter istoric şi identitar pentru municipiul Oradea: zona Teatrului de Stat şi a Ansamblului realizat de Duiliu Marcu, să urgenteze reabilitarea faţadelor clădirilor istorice şi să atragă un număr cât mai mare de turişti care să poată vizita Centrul Istoric şi Cetatea Oradea”
a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinţei de presă.
În acest sens, municipalitatea împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bihor au desfăşurat în februarie 2010 un concurs de idei pe tema „Amenajare restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii”. S-au preluat ideile din acest concurs şi s-a configurat tema de proiectare pentru reabilitarea şi regenerarea acestei zone.
A fost organizată procedura de achiziţie publică pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice, procedură câştigată de SC Proiect Bihor SA. Prestatorul de servicii a cooptat în echipa sa de lucru pe 2 dintre participanţii la concursul de idei din luna februarie 2010. Au prezentat 3 variante de lucru şi le-au supus dezbaterii cu specialiştii din Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bihor, variantele de lucru având caracter orientativ şi de dezbatere.
Acestea sunt publicate pe www.oradea.ro, cei interesaţi putând face propuneri sau observaţii până în data de 30 septembrie 2010, în scris, la Serviciul Relaţii cu Publicul, sau pe adresa comunicare_pmo@yahoo.com.
Muncipalitatea intenţionează să facă următoarele modificări, în zona respectivă:
– ansamblul arhitectural Duiliu Marcu va fi restaurat şi reabilitat fără afectarea spaţiilor verzi;
– strada Madach Imre împreună cu strada din spatele Teatrului de Stat vor deveni pietonale;
– spaţiul pietonal din faţa Teatrului de Stat se va extinde ;
– aria delimitată de Palatul Vulturul Negru până în faţa Bisericii cu Lună, respectiv până la axul transversal al Pieţei Unirii va deveni pietonal;
– strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală;
– se vor reabilita reţelele subterane din ambele pieţe;
– se va realiza canalizaţia tehnică care va permite îngroparea tuturor reţelelor de curenţi slabi, respectiv coborârea lor de pe faţadele clădirilor;
– zonele pietonale vor fi dalate, respectându-se specificul ariei cu materiale „nobile”;
– aria afectată va beneficia de iluminat arhitectural şi ambiental, respectiv de mobilier urban specific zonelor istorice şi amprentei arhitecturale dominante;
„Documentaţia tehnico-economică, împreună cu Cererea de finanţare vor fi depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest la finele lunii octombrie 2010, suma nerambursabilă alocată acestui proiect fiind de 3,5 milioane EURO”
a mai adăugat primarul Ilie Bolojan.
Parcul Olosig va fi finalizat în primăvara anului viitor
Municipalitatea are pregătit un plan şi pentru amenajarea suprafeţei de 15.000 mp din Parcul Liniştii. Până în acest moment, din suprafaţa totală a fostului Cimitir Olosig, cca 80% a fost amenajată ca parc, cu alei pietonale asfaltate şi mobilier adecvat (bănci, fântâni cu apă potabilă, iluminat, loc pentru plimbatul câinilor etc).
Urmează ca în şedinţa Consiliului Local de joi, 30 septembrie să fie supus aprobării raportul de specialitate privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Amenajare Parcul Liniştii”.
Se prevede astfel, crearea de noi alei, rampe pentru persoanele cu handicap, reamplasarea locului pentru patrupede, pistă pentru biciclişti, pistă pentru jogging, fântână arteziană cu aleea aferentă, realizarea unor terenuri de minifotbal, baschet şi skateboard, realizarea unor chioşcuri pentru vizitatori, refacerea împrejmuirilor, extinderea reţelei de apă, extinderea instalaţiei de iluminat prin amplasarea unor stâlpi de iluminat ornamentali, dotarea locurilor de joacă cu mobilier de joacă pentru copii, realizarea de plantaţii noi de arbori şi arbuşti ornamentali, construcţia unei toalete ecologice.
„Municipalitatea doreşte să finalizeze amenajarea acestui parc, el fiind gândit atât ca o zonă de relaxare pentru persoanele de vârsta a treia, cât şi ca spaţiu de joacă pentru copii. Proiectul tehnic prevede şi realizarea unor terenuri de sport. Durata de execuţie va fi de şapte luni, urmând ca procedura să înceapă în această toamnă”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Oraşul este încă în febra lucrărilor
Conform municipalităţii, amenajarea giraţiei din Centrul Civic, va fi finalizată până la sfârşitul lunii octombrie. În prezent, acolo se desfăşoară lucrările de ridicare a capacelor la nivel, urmând ca în zilele următoare să se toarne stratul de uzură. Totodată se montează macazele automate pentru tramvaie.
În ceea ce priveşte lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, municipalitatea va executa şi pe această parte un acces pe sub Podul Decebal, pentru a permite trecerea cetăţenilor, la fel ca şi pe partea dreaptă.
„Vor fi amenajate scări, pentru ca cetăţenii să circule în condiţii de siguranţă pe sub pod”
a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinţei de presă.
Tot până la sfârşitul lunii octombrie vor fi finalizate şi lucrările de reabilitare a străzii Matei Corvin. Până în prezent au fost finalizate trotuarele, accesele şi carosabilul pe primul tronson. Pe tronsonul 2 mai sunt de finalizat lucrări la trotuare, accese şi la giraţia cu strada Suişului. În prezent se amplasează indicatoare de circulaţie şi se execută marcaje. În perioada următoare vor demara lucrările pe tronsonul cuprins între giraţie şi strada Vămii, acestea urmând a fi finalizate la sfârşitul lunii octombrie.
De asemenea, în cursul săptămânii viitoare, vor fi finalizate lucrările de reabilitare a străzilor Bumbacului, Cazaban şi Splaiul Crişanei.
Foarte bune vestile!!!
Doar acum am citit articolul, fiind caut o versiune finala a proiectului. Sunt proprietar de caine si de ieri dupamasa gardul tarcului pentru caini este demolat. Cum am citit aceasta lucrare va fi finalizat in sapte luni. Asi dori sa aflu ca asta inseamna ca in urmatorii sapte luni, noi proprietari de caini unde putem merge la plimbat sa nu avem scandal cu oamenii neiubitori de patrupede?