Luni, 4 octombrie 2010, a avut loc la Parlamentul României o rundă de discuţii între semnatarii declaraţiei de la Suplacu de Barcău, „Vrem drumuri moderne!”, declaraţie care aduce în atenţia publică importanţa regională, naţională şi internaţională a proiectului autostrada Transilvania. La doar o zi de la această întâlnire, semnatarii declaraţiei s-au întâlnit şi cu ministrului Transporturilor Anca Boagiu, care a salutat ideea susţinerii proiectului Autostrada Transilvania.
Dacă mulţi dintre cei care au auzit ştirea au considerat că iniţiativa va rămâne la nivelul unei declaraţii mass-media, aceştia au avut un prilej ca în această săptămână să se lămurească definitiv cu privire la demersul parlamentarilor şi primarilor români şi maghiari.
Anca Boagiu pare să fie de acord
Semnatarii petiţiei, atât cei din ţara noastră cât şi din Ungaria, susţin că Autostrada Transilvania este foarte importantă pentru dezvoltarea zonei transfrontaliere. Astfel, grupul de lucru format în urma semnării declaraţiei de la Suplacu de Barcău, „Vrem drumuri moderne!”, s-a reunit marţi, 5 octombrie, în prezenţa ministrului Transporturilor Anca Boagiu, care a salutat ideea susţinerii proiectului Autostrada Transilvania de către parlamentarii prezenţi.
Senatorii şi deputaţii din judeţele Bihor, Cluj, Sălaj, Mureş şi Braşov, semnatari ai declaraţiei comune cu reprezentanţi ai autorităţilor maghiare, la care s-au adăugat cei din județele Satu Mare și Maramureș, au căzut de acord ca împreună să susţină în Parlament iniţiativele ministerului care au ca finalitate urgentarea lucrărilor de infrastructură rutieră şi feroviară, cu accent pe autostradă. Un astfel de demers este modificarea Legii exproprierii, care în momentul de faţă se află la Comisia juridică a Senatului şi care ar urma să scurteze considerabil timpul în care autorităţile pot intra în posesia terenurilor pe care urmează să se facă lucrări de infrastructură.
S-a convenit, de asemenea, faptul că se impune consensul politic în problema proiectelor macro privind transportul în România, ministrul susţinând ideea construirii în viitor a unei strategii unitare pentru transportul rutier, feroviar, naval şi cel pe calea aerului, care să beneficieze de susţinere şi astfel să câştige stabilitate şi continuitate, indiferent de partidul aflat la guvernare.
Grupul de lucru constituit la Suplacu de Barcău este hotărât să susţină amendamentele la Legea bugetului pe 2011, privitoare la suplimentarea fondurilor destinate autostrăzii, prin aportul la gândirea unei strategii unitare privind câteva proiecte majore ale ţării în ceea ce privește transportul, prin acţiuni de lobby în favoarea acestora şi, de asemenea, prin grăbirea acţiunilor autorităţilor locale în momentul în care lucrările la aceste proiecte sunt frânate de hotărâri ale consiliilor locale sau ale primăriilor.
Întâlnirile grupului se vor relua periodic, urmând să stea la aceeaşi masă parlamentari, ministere, autorităţi, constructori şi chiar reprezentanţi ai instituţiilor financiare, cu acelaşi scop, al înscrierii României pe harta de transport public şi comercial european.
Autostrada mare sau mica trebuie sa fie construita de firme romanesti si cu bani romanesti!
Romania a ajuns in momentul de fata o colonie a “marii finante” iar populatia Romaniei a fost adusa la statutul de scalvie!
Actuala clasa politica trbuie sa fie judecata si schimbata!
Actuala clasa politica a jefuit si saracit Romania.
Judecatrea rapida a mogulilor cu respectarea actului de justitie a devenit prioritatea numarul unu, mai apoi urmeaza se ne construim singuri drumul si drumurile! prezentului si viitorului fara moguli si fara licurici oricat de ai dracului sunt ei!
Salvarea Romaniei de la pieire poate fi facuta numai si numai prin instaurarea dictaturii militare si revizuirea tuturo contracteleor conomice si militare incheiate de presedintii si guvernele care au urmat dupa lovitura de stat din 89!
La arme popor roman, la arme!
Virgil Ciuca