Săptămâna trecută la nivelul celor mai importante două instituţii din Bihor, primăria reşedinţei de judeţ şi instituţia prefectului, s-a reluat vechiul scandal dintre Bolojan şi Ghilea. primarul orădean Ilie Bolojan susţinea că i se pun mereu „beţe în roate” de către Prefectură ori de câte ori încearcă să facă ceva pentru orădeni iar prefectul judeţului bihor, Gavrilă Ghilea a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că primarul a transformat o problema tehnică în una politică şi că, de fapt, Prefectura a luat măsurile normale care se impuneau în acea situaţie. Cine are sau nu are dreptate în această situaţie îi priveşte pe cei care îi vor vota peste câţiva ani, ceea ce contează însă şi merită dezbătut ţine de incompatibilitatea măsurilor pe care le pot lua cele două instituţii. Cred cu tărie că aici este mai degrabă o problemă de sistem decât una umană şi că o îmbunătăţire a sistemului, sau o clarificare a atribuţiilor pe care le au cele două instituţii ar elimina pe viitor astfel de discuţii. Curios este că acest lucru este recunoscut şi la centru, acolo unde Emil Boc a declarat chiar sâmbătă, 09.10.2010, la Braşov, că este nevoie de o consolidare a statutului primarului astfel încât el să nu mai fie amendat de toată lumea.
„Practic, astăzi este amendat de oricine, dar are puteri limitate de decizii în foarte multe domenii. Şi, nu în ultimul rând, faptul că este acţionat în judecată în nume propriu, fără să aibă legătură cu natura funcţiei, poate să îi agraveze şi să îl pună în dificultate în exercitarea mandatului. De aceea vom avea în vedere modificarea legislaţiei administraţiei publice locale pentru consolidarea statutului primarului, indiferent de culoarea politică a acestuia”
a explicat Premierul. Singura problemă ţine aici de seriozitatea oamenilor din Guvern. Lucrurile pe care le observă ei se văd şi din satelit iar problemele pe care le identifică sunt mai mult decât obiective.
Discursul pe care îl folosesc în ceea ce priveşte rezolvarea acestor lucruri, este discutabil, dar atinge, în cea mai mare parte, esenţa unor problematici cu care se confruntă de ani buni România. Oare, de ce nu le şi pun în practică?